Lafarge kupovao naftu od džihadista u Siriji

Švicarsko-francuski proizvođač cementa LafargeHolcim trebao je ranije obustaviti poslovanje u ratom izmučenoj Siriji, priznao je predsjednik uprave u intervjuu nakon što su tri direktora optužena za neizravno financiranje džihadističkih skupina.
Grupa prolazi kroz tešku fazu koja predstavlja “problem za reputaciju kompanije”, kazao je Beat Hess u razgovoru za francuski dnevni list Le Figaro, objavljenom u nedjelju.

Lafarge je optužen da je putem posrednika plaćao naoružanoj skupini nazvanoj Islamska država (IS) i drugim skupinama kako bi omogućile nastavak poslovanja njihove tvornice u Džalabiji na sjeveru Sirije.

Sumnjiči ih se također da su koristili lažne ugovore o savjetodavnim uslugama za kupnju goriva od IS-a koji je u lipnju 2013. godine preuzeo kontrolu nad većim dijelom sirijskih strateških naftnih rezervi.

“Napravljene su neprihvatljive pogreške zbog kojih kompanija izražava žaljenje i osuđuje ih”, naglasio je Hess, dodajući da se Lafarge “vjerojatno prekasno povukao iz Sirije”.

Frederic Jolibois, koji je 2014. godine preuzeo dužnost direktora sirijske tvronice, optužen je za financiranje terorizma i za kršenje embarga Europske unije na kupnju sirijske nafte.

Joliboisov prethodnik u razdoblju od 2008. do 2014. godine Bruno Pescheux i šef sigurnosti u Lafargeu Jean-Claude Veillard također su optuženi za financiranje teririzma, te za “ugrožavanje života drugih ljudi”.

Hess je inače u svibnju 2016. godine postao predsjednik izvršnog odbora kompanije a u nedjeljnom je intervjuu naglasio kako ima puno povjerenje u francuski pravni sustav. “Ako možemo ikako pomoći, učinit ćemo sve što se od nas bude tražilo”, poručio je.

You may also like

0 comments