Home Europska unija Laburisti će voditi kampanju za ostanak u EU

Laburisti će voditi kampanju za ostanak u EU

by Agencije

Britanska oporbena Laburistička stranka vodit će kampanju da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji bez obzira na sve, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik stranke za vanjsku politiku Hilary Benn. Izbor Jeremyja Corbyna za vođu laburista izazvao je bojazni kod nekih aktivista za ostanak zemlje u EU-u da bi on mogao utjecati na laburističke glasače da glasuju protiv članstva u Uniji na referendumu koji bi se trebao održati do kraja 2017.

Corbyn, koji je glasovao protiv britanskog članstva u EEZ-u 1975., nije se izjasnio o tom pitanju, kazavši da želi vidjeti kakve reforme premijer David Cameron može izboriti. “Vodit ćemo kampanju za ostanak u Europskoj uniji”, rekao je Benn za BBC radio. Na pitanje hoće li laburisti to činiti bez obzira na okolnosti, Benn je rekao: “U svim okolnostima.”

Benn je rekao da je Corbyn jasno dao do znanja da želi da zemlja ostane u EU-u, ali još nije jasno je li to Bennovo mišljenje usuglašeno s novim vodstvom stranke. Bivši glasnogovornik laburista za gospodarstvo Chuka Umunna rekao je, međutim, u nedjelju da Corbyn ne misli tako. “Ne mogu zamisliti da bih mogao voditi kampanju zajedno s onima koji zagovaraju naš izlazak (iz EU-a), a Jeremy mi je jasno kazao da on ne dijeli u potpunosti to stajalište.”

Manje od 24 sata od Corbynovog izbora, njegov zamjenik Tom Watson rekao je uz to da se s njime ne slaže oko ključnih obrambenih pitanja kao što je članstvo u NATO-u te da takva pitanja “treba razraditi”.

Related Posts