Kuvajtski minitar vanjskih poslova svojim izjavama stabilizirao barel nafte na 61 dolar

Kuvajt – Cijene barela nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 61 dolara nakon što je kuvajtski ministar izjavio da će niža razina opskrbe poduprijeti cijene u drugoj polovini godine.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala u odnosu na prethodno zatvaranje 63 centa, na 60,89 dolara. U elektronskoj trgovini na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi nižoj cijeni, od 52,23 dolara, uz smanjeni obujam trgovanja zbog praznika.

U fokusu tržišta na početku tjedna bila je procjena kuvajtskog ministra za naftu Alija al-Omaira da će rast cijena postupno “slabiti i nadamo se da ćemo u drugoj polovini 2015. svjedočiti boljim cijenama”. Poduprta znakovima smanjene potrošnje u naftnoj industriji, cijena barela poskočila je u Londonu u protekla četiri tjedna više od 30 posto. U siječnju je bila potonula na samo 45,19 dolara, najnižu razinu u gotovo šest godina. Kuvajtski ministar dodao je da je višak ponude na tržištima “definitivno manji” od 1,8 milijuna barela dnevno. Dodatnu potporu naftnim tržištima pružila je eskalacija sukoba s militantima Islamske države (IS) i napad na naftovod u Libiji. “Ne treba u potpunosti isključiti iz računice ni geopolitički rizik”, napominje analitičar švicarskog Petromatrixa Olivier Jakob.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela njezine nafte u petak iznosila 55,97 dolara, što znači da je bila za 3,11 dolara viša nego dan ranije.

You may also like