Kuvajt podupro dogovor Saudije i Rusije, cijene nafte iznad 52 dolara za barel

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 52 dolara nakon što je Kuvajt podupro saudijsko-rusku inicijativu o produljenju razdoblja smanjene opskrbe do kraja ožujka 2018. godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,12 dolara. U istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 49,15 dolara Saudijska Arabija i Rusija jučer su izvijestile da su se složile da bi razdoblje smanjene opskrbe za nekih 1,8 milijuna barela dnevno trebalo biti produljeno do kraja ožujka iduće godine. Važeći je sporazum predviđao završetak tog razdoblja u srpnju ove godine.

Kuvajtski ministar nafte Essam Al Marzuk danas je podupro saudijsko-rusku inicijativu. Očekuje se da će joj se prikloniti i ostale članice OPEC-a na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koji će biti održan 25. svibnja u Beču. Glavni je cilj inicijative po današnjoj izjavi ruskog ministra energetike Aleksandera Novaka da se komercijalne zalihe nafte u svijetu spuste na razinu petogodišnjeg prosjeka i da se stabilizira tržište. “Naš je cilj uravnotežiti tržište i ukloniti višak (iz zaliha)”, kazao je Novak novinarima u Sankt Peterburgu.

“Tržište je u osnovi uravnoteženo a proces će i ubrzati – bar kratkoročno gledano”, ocijenila je Međunarodna agencija za energiju u redovnom mjesečnom izvješću, objavljenom u utorak. U američkoj banci Goldman Sachs procjenjuju da će sporazum vjerojatno produljiti razdoblje oporavka cijena nafte “iako je njihov rast zasada… skroman u usporedbi s kretanjima u prošloj godini, kada je najavljeno da će OPEC smanjiti opskrbu”.

James Woods iz Rivkin Securitiesa drži pak da će svjetske naftne zalihe vjerojatno ostati visoke čak i ako OPEC produlji razdoblje ograničene opskrbe. “Kao što smo imali prilike vidjeti u proteklih šest mjeseci, rast američke proizvodnje i rekordne zalihe koče rast cijena i u ovoj fazi to vjerojatno neće promijeniti ni devetomjesečno produljenje razdoblja smanjene opskrbe“, dodao je.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 49,72 dolara, te je porasla 1,45 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments