Kurz: Europa bi trebala odustati od dosadašnje migrantske politike

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz rekao je u nedjelju kako bi Europska unija trebala odustati od svog “nerealnog” plana o raspodjeli izbjeglica po državama članica na dan kad Mađarska na referendumu glasa o njegovom odbacivanju.

Kurz je za njemačke novine Welt am Sonntag izjavio kako Europska unija treba odustati od inzistiranja na svom problematičnom sustavu kvota, odnosno planu raspodjele 160 tisuća izbjeglica diljem EU-a, od kojih je dosad preseljen samo mali dio. “Taj cilj je totalno nerealističan”, smatra Kurz, upozoravajući kako bi neslaganje država o tom prijedlogu moglo zaprijetiti “koheziji čitave Europske unije”.

Još jedan problem je, ističe austrijski konzervativni ministar, u tome što “velik broj izbjeglica odbija otići u neke europske države. Kurzovi komentari vjerojatno će biti dobro primljeni u Mađarskoj gdje je premijer Viktor Orban vodio kampanju protiv sustava obveznih kvota. Očekuje se da će na referendumu koji se održava u nedjelju mađarsko stanovništvo većinski glasati protiv tog prijedloga.

Kurz je bio suzdržan u kritici stava mađarske vlade, koji je u velikoj suprotnosti s politikom otvorenih vrata Angele Merkel. “Postaje opasno kad neke članice Europske unije stvore dojam da su moralnije od drugih država”, istaknuo je austrijski ministar.

You may also like

0 comments