Masud Barzani, predsjednik autonomne pokrajine Iračkog Kurdistana, obećao je u ponedjeljak osvetu za iračku manjinu jezide, koju je prije godinu dana džihadistička skupina takozvana Islamska država (IS) protjerala i počinila nad njima pokolj koji Ujedinjeni narodi nazivaju pokušajem genocida.

“Gonit ćemo sve do posljednjega (džihadiste) odgovorne za taj zločin”, obećao je Barzani na komemoraciji u Dohuku govoreći o prvoj godišnjici napada na jezide u području planine Sindžar. Jezidi, manjina koja govori kurdskim jezikom, ali ispovijeda predislamsku vjeru nastalu iz zoroastrizma nisu ni Arapi ni muslimani i džihadisti ih smatraju hereticima.

Na 3. kolovoza 2014., dva mjeseca pošto su počeli ofenzivu na Irak, džihadisti su napali Kurdistan, napose okolicu Sindžara. Deseci tisuća jezida pokušali su utočište naći u planini gdje su danima bili bez hrane i vode pri temperaturama iznad 40 stupnjeva Celzijevih. Muškarce su džihadisti pobili, a žene oteli i učinili ih robinjama.

Prema vladi iračkih Kurda više od 5800 jezida bilo je oteto, a uspjelo je pobjeći samo njih 2000. U ofenzivi je IS ubio 1280 jezida, oko 280 je umrlo od gladi, žeđi, iscrpljenosti i bolesti, a nestalima se smatra 841 jezid. Napad IS-a na jezide Ujedinjeni narodi nazivaju “pokušajem genocida”. Za Sjedinjene Države bio je taj napad jedan od glavnih argumenata pri odluci da svoje ratno zrakoplovstvo uključe u napade na IS u Iraku.

Kurdske snage potpomognute međunarodnom koalicijom i Kurdima iz Sirije vratile su dio područja koje je bio zauzeo IS. Vlasti Iračkog Kurdistana navode da u Iraku živi 550.000 jezida, od kojih je 400.000 izbjeglo pred nasiljem od lipnja 2014.

Related Posts