Kurdi napreduju, humanitarna kriza kod Te l Abjada

Sirijske kurdske snage stegnule su u nedjelju obruč oko ključnog graničnog prijelaza s Turskom koji drži Islamska država (IS), a zbog sukoba stanje je dramatično za tisuća izbjeglih sirijskih civila blokiranih na granici s Turskom, koja optužuje Kurde. Kurdske Narodne zaštitne postrojbe (YPG) zauzele su grad Suluk i na pet su kilometara od pograničnog grada Tel Abjada, objavila je nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). YPG je zadnjih tjedana u tom području ostvario velik napredak, uz potporu intenzivnih američkih zračnih napada na položaje IS-a.

Područje Tel Abjada pruža džihadistima najizravniju vezu od porozne turske granice do njihova sirijskog uporišta Rake. Međutim, tisuće stanovnika toga grada u kojem žive i Arapi i Kurdi izbjegle su pred sukobima u nadi da će se skloniti u Turskoj, no u nedjelju ujutro dočekala ih je na granici bodljikava žica i turska vojska koja im priječila ulazak, čak ih povremeno rastjerala vodenim topovima, javlja agencija AFP.Zauzimanje Tel Abjada povezalo bi kurdsku enklavu oko pograničnog grada Kobanija s kurdskim područjima na dalekom sjeveroistoku Sirije, javlja agencija dpa. Kobani je zamalo pao u ruke IS-a u listopadu, no američki zračni napadi pomogli su njegovim braniteljima da obrane grade i polako istisnu džihadiste iz okolice.

CNN Turk objavio je snimke boraca IS-a kako potiskuju civile s granice kod Tel Abjada pošto su turske vlasti zatvorile prijelaz na svojoj strani. Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da je od prošlog mjeseca s područja Tel Abjada stiglo oko 13.400 izbjeglica i najavilo da će privremeno zatvoriti granicu. Turska je primila gotovo dva milijuna sirijskih izbjeglica od početka sukoba 2011. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je samo prošli tjedan stiglo njih 15.000, javlja agencija AFP. Erdogan je optužio kurdske borce da su njihova meta arapsko i turkmensko stanovništvo te izrazio zabrinutost zbog napredovanja Kurda i rekao da su oni prijetnja Turskoj u kojoj također živi kurdsko stanovništvo.

Izbjeglice iz Tal Abjada proveli su noć stiješenjeni između bodljikave žice, potrošili su zalihe vode pri temperaturama iznad 35 stupnjeva Celzijevih. Glasnogovornik YPGA Redur Xelil pozvao je civile neka ne bježe prema turskoj granici već prema gradovima u unutrašnjosti Sirije. Po podacima UNHCR-a, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi nalazi se 3,98 milijuna izbjeglica iz Sirije. Još 7,6 milijuna, od predratne populacije od 22,4 milijuna, raseljeno je unutar sirijskih granica. Sirijski sukob, koji je počeo 2011. mirnim prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, eskalirao je u krvavi građanski rat. Za nadzor nad teritorijem bore se vladine snage uz potporu stranih šijitskih milicija, islamistički pobunjenici uključujući sirijski ogranak Al Kaide, Islamska država i kurdske snage.

You may also like