Kurdi – najveći gubitnici neuspjelog puča u Turskoj?

Vlada u Ankari je pokušaj puča u Turskoj iskoristila za oštar obračun s političkim protivnicima. Zajednica Kurda u Njemačkoj upozorava da bi moglo uslijediti masovno iseljavanje pripadnika ovog naroda.

Na red su došle i poznate osobe. Državo tužilaštvo u Istanbulu zahtijeva pet godina zatvora za Selahattina Demirtasa. On je nekada bio odvjetnik koji se borio za ljudska prava, a danas je predsjednik prokurdske stranke HDP. Vlasti ga terete za “širenje terorističke propagande”. Osim toga mu se prebacuje i bliskost s nekadašnjim liderom pokreta PKK Abdullahom Öcalanom koji se nalazi u zatvoru. Turska, EU i SAD su PKK stavili na listu “terorističkih organizacija”.

Ali Toprak je predsjednik zajednice Kurda u Njemačkoj. Zabrinut je zbog stanja u Turskoj. “Ponovno se zaoštrava konflikt između PKK i sigurnosnih organa Turske”, kaže on. PKK prijeti napadima “ukoliko Öcalan ne bude pušten iz zatvora“. Toprak vjeruje da bi moguća eskalacija konflikta mogla imati i posljedice po Njemačku. “Ukoliko ne dođe do popuštanja napetosti, ukoliko dođe do građanskog rata, onda bi moglo doći i do masovnog iseljavanja u pravcu Europe.”

Nakon neuspjelog puča u Turskoj, stanje u kurdskim područjima je pomalo izmaklo pažnji javnosti. A tamo i dalje traje konflikt koji je izbio još prije trideset godina i koji je do sada odnio više od 40.000 života. Ni PKK ni vladine snage ne poštuju primirje koje je od prošle godine praktično van snage. Toprak tvrdi da Kurdi žive “u izvanrednom stanju” još od neuobičajeno dobrih rezultata na parlamentarnim izborima prije godinu dana i dodaje da je situacija ravna katastrofi: “Cijeli gradovi i cijela područja su sravnjena sa zemljom. Pola milijuna Kurda se nalazi u bijegu unutar same Turske. “Akcije čišćenja” koje nakon puča provodi vlada u Ankari pogoršavaju stanje: “Mjesecima upozoravamo da Turska stvara uvjete za novi val izbjeglica. Tada nas nitko nije slušao. Sada na spakiranim koferima sjede ne samo Kurdi, nego i brojni oporbenjaci i demokrate.”

Još uvijek ipak nema govora o tome da je u tijeku masovno iseljavanje o kojem priča Toprak. Početkom kolovoza je broj tražitelja azila iz Turske bio otprilike identičan broju iz istog razdoblja prošle godine. Do kraja srpnja je azil u Njemačkoj mjesečno tražilo između 308 i 352 osobe. Većina tražitelja azila stizao je iz područja naseljenih Kurdima. U samom srpnju, kada je izveden pokušaj puča, tih osoba je bilo 275. U njemačkom Saveznom uredu za migracije i izbjeglice (BAMF) ne žele davati nikakve prognoze kako bi se stvari mogle razvijati u narednom razdoblju, piše DW.de.

Pripadnici zajednice Kurda su ipak uznemireni, navodi Toprak: “Nije baš tako da na granici s Bugarskom čeka preko pola milijuna Kurda. Do sada ih je bilo samo nekoliko stotina, oni su preko Bugarske stigli u Njemačku. Smatram da je to samo nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi.”

Tužba protiv Selahattina Demirtasa je samo jedan od pokazatelja da turska vlada oštro nastupa protiv predstavnika Kurda u toj zemlji. Tužba protiv njega se očekivala. U svibnju je vlada odlučila ukinuti politički imunitet za više od trećine zastupnika državnog parlamenta. Tom mjerom su posebno bili pogođeni zastupnici prokurdske stranke HDP, koja je druga po veličini oporbena stranka u parlamentu u Ankari.