Kupac 420 milijuna prostornih metara Gazpromova plina baltičke države

Ruski plinski div Gazprom objavio je u petak da je na drugoj aukciji u svojoj povijesti prodao više od 420 milijuna prostornih metara plina a kupac su ovaj puta bile baltičke države.
Ruski div počeo je eksperimentirati s aukcijskim prodajama prošle godine kako bi istražio moguću alternativu uobičajenom sustavu prodaje putem dugoročnih ugovora u kojima su cijene plina bile vezane uz cijene nafte. Poticaj su im bili zahtjevi klijenata da se cijene bar dijelom temelje na stanju na fizičkom tržištu. “Zadovoljni smo rezultatima naše druge aukcije plina i koristit ćemo taj model i za ostala tržišta plina u Europi”, kazala je u priopćenju čelnica Gazprom Exporta Elena Burmistrova.

Početkom mjeseca Burmistrova je za Reuters kazala da će Gazprom vjerojatno održati više aukcija u ovoj godini. U rujnu prošle godine ruski je proizvođač plina održao probnu aukciju na kojoj je ponudio 3,2 milijarde prostornih metara plina a prodao je više od milijardu za isporuku sjeverozapadnoj Europi. Rezultat su ocijenili uspjehom s obzirom na oštriju konkurenciju i regulativu na europskom tržištu.

Na novoj je aukciji Gazprom ponudio ukupno 560 milijuna prostornih metara a prodao više od 420 milijuna. Sklopljeni su ugovori sa šest klijenata čija imena nisu navedena kao ni realizirane cijene. Plin će biti isporučen u preostala tri tromjesečja ove godine u infrastrukturno čvorište u Kotlovki na granici Bjelorusije i Litve. Gazprom je u ponudu uvrstio i plin uskladišten u podzemnom skladištu u latvijskom Inčukalnsu.

You may also like