Kunst: Vlada pokušava smanjiti manevarski prostor sindikatima

Predsjednik HDZ-ova Odbora za rad izjavio je u petak da neće sumnjati u podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prosjeku rasta BDP-a, ocijenivši kako time SDP-ova tehnička vlada pokušava smanjiti manevarski prostor za razgovor sa sindikatima.

”Neću izraziti sumnju u podatke DZS-a ili biti poput ministra rada Miranda Mrsića koji je sumnjao u podatke Zavoda koji je objavio da je zaposlenost pala ispod milijun i 300 tisuća zaposlenih. Činjenica je da prvi put, DZS za vrijeme ove Vlade donosi podatak sa 5, 6 i više decimala. Na taj način Vlada pokušava smanjiti manevarski prostor za razgovor sa sindikatima”, kazao je Kunst novinarima u središnjici HDZ-a, komentirajući neslužbenu informaciju iz DZS-a, kako je prosjek rasta BDP-a u zadnja dva kvartala iznosio 1,99948 posto, što je ispod potrebnih 2 posto za aktiviranje sporazuma Vlade i sindikata.

Dodao je i kako ne vidi razloga za to da iz DZS-a te podatke neslužbeno objavljuju u toliko decimala, osim što Vlada želi onemogućiti socijalne partnere u daljnjim razgovorima, a što, istaknuo je, HDZ neće ni u kojem slučaju učiniti. Već će sjesti sa socijalnim partnerima i vidjeti koliko je moguće povećati osnovicu plaće i ispuniti svoju obvezu iz 2009. godine, rekao je Kunst. Ocijenio je kako je SDP-ova Vlada i do sada izbjegavala razgovarati sa socijalnim partnerima oko naslijeđenih obaveza, iako su se hvalili s rastom BDP-a od 2,84 posto.

Kunst je kazao da će HDZ, kada formira vlast i vide što su naslijedili, razgovarati s socijalnim partnerima, upoznati ih s trenutnom gospodarskom i socijalnom situacijom u zemlji te u kvalitetnom dijalogu pronaći rješenje. “I oni sami su izrazili želju da ne inzistiraju isključivo na povećanju za šest posto. Inzistiraju na dijalogu i ako ima stvarnih razloga da ne dođe do povećanja plaća spremni su da se o tome zajedno donese odluka”, naveo je.

Iz Državnog zavoda za statistiku neslužbeno se doznaje da je prosjek rasta BDP-a u zadnja dva kvartala iznosio 1,99948 posto, što je ispod potrebnih 2 posto za aktiviranje sporazuma Vlade i sindikata. Iz sporazuma pak nije jasno može li se prosjek od 1,99948 posto zaokružiti na 2 posto, jer nije definirano na koliko decimala se računa prosjek, pa se pojavila špekulacija da će Vlada to iskoristiti kako ne bi morala povećati plaće.

You may also like