Kumovi makedonskog političkog ruleta nose potpis UDBA-e

Konačno, prije nekoliko dana, uz posredništvo eurokomesara Johannesa Hahna, makedonska vlada i oporba potpisale su ugovor koji bi trebao staviti točku na višemjesečnu političku krizu. Podsjetimo one koji možda nisu pratili događaje u Makedoniji, oporba do jučer nije priznavala rezultate parlamentarnih izbora 2014 godine, zbog navodnih dokaza koji ukazuju na izborni falsifikat.

Počevši od siječnja  ove godine, oporba je počela s objavljivanjem snimljenih razgovora visokih vladinih dužnosnika na kojima su se mogli čuti poprilično uznemirujući razgovori. Prikazani audio materijal, pored razgovora o namještanju izbora, sadržao je i mnogo razgovora o nelegalnim provizijama, namještenim tenderima, dogovaranje zlostavljanja određenih opozicionara koji su u pritvoru, namještanju suđeja, prebijanje određenih gradonačelnika iz redova oporbe, čak i planiranja ubojstva, kojih na sreću nije bilo, i mnoge druge nepravilnosti.

Vlada i premijer su javno ukazali kako se radi o montiranim snimcima, koji su pribavljeni i montirani pomoću domaćih i stranih obavještajaca. Jedno je ipak sigurno. Kadrovi bivše Udbe gurnuli su Makedoniju u najkompliciraniju situaciju nakon fingiranog etničkog sukoba 2001. godine. Glavne  su zvijezde  sukoba Saša Mijalkov, premijerov rođak s majčine strane, i dojučerašnji šef makedonske obavještajne službe,  i Zoran Veruševski, iz oporbenog tabora, bivši šef iste službe, za kog se smatra da je sudjelovao u prikupljanju i montiranju prikazanog materijala. Veruševski je u pritvoru s još nekoliko navodnih suradnika, dok se Mijalkov povukao s pozicije nakon političkog pritiska europskih posrednika.

Za vrijeme političkog sukoba, dok je oporba prikazivala “medijske bombe” na ulicama su bili prosvjedi  obije strane. Bilo je blokada po cestama, čak su
napadnute i određene institucije. Oporba je prikupila značajan dio nevladinih udruga, dok je vladajuća stranka VMRO-DPMNE pozvala svoje podupiratelje. Sukob između njih, na sreću ili ne, nije se dogodio. U međuvremenu, vladajuća je stranka je prikazala audio i video materijale, na kojima se vidi kako oporbeni lider Zoran Zaev, traži mito od lokalnih biznismena u Strumici, gdje obnaša funkciju gradonačelnika. Ovaj je kompromitujuči materijal proglašen falsifikatom od strane oporbe, na isti način ko što je Vlada prozvala falsifikatom kompromitujuči materijal na njen račun.

I tako, svi skupa ukaljani do guše, s Udbašima kao glavnim izvršiteljima, Vlada i oporba krenule su u međusobnu hajku gdje su se aktivno uključili i mediji. Priča je službeno okončana prije dva dana, u maratonskim razgovorima posredstvom europskih i američkih diplomata, dogovorom koji sadrži određene točke koje su u sukobu s makedonskim ustavom. Na prvi pogled svi su zadovoljni i svi su sebe proglasili pobjednicima. Oporba ulazi u Vladu s nekoliko ministra, ali se mora vratiti u parlament što daje legitimitet izborima koje su bojkotirali.

Premijer Nikola Gruevski će u siječnju 2016. godine podnijeti ostavku, tri mjeseca prije zakazanih novih izbora u travnju iste godine, s tim što će novi premijer ponovo biti iz redova njegove stranke. Oporbeni ministri u vladi će imati zamjenika premijera, koji će, zamislite, imati pravo veta na sve odluke, što je suprotno s makedonskim ustavom.  I sve ovo uz napomenu da će nova Vlada službeno biti tehnička t.j neće imati mandat oko vitalnih odluka kao: pregovori s Grčkom, članstvo u NATO savezu, EU, i sl. Dakle sve u svemu dobili smo komplicirani i protuustavni dogovor koji zadovoljava jedino utoliko što jamči poštene izbore.!

No, to je vrlo daleko od svršetka. Zoran se Zaev, naime, u nekoliko navrata, povukao s pregovora, navodno zbog pritiska kojeg je Vlada na njega vršila optužbom zbog korupcije. Postavlja se pitanje, hoće li se pronaći još koji izgovor za napuštanje postignutog ugovora? Podsjetimo još,  najradikalniji elementi u oporbi su otvoreno priželjkivali destabilizaciju zemlje, s ciljem da dobiju žešću međunarodnu osudu Vlade, pa možda i međunarodni pritisak za njenu ostavku . Zaev je u nekoliko navrata slijedio njihovo mišljenje, i pored toga što su takvi postupci praktički uništili rejting oporbe.

Za nadati se kako će takva, heterogena, oporba poštovati rezultate dogovora, jer travanj 2016. godine je predaleko. ,U razdoblju koje slijedi, uvjeren sam, bit će velikih nadmudrivanja između novih ministara i njihovih zamjenika, gledat ćemo vađenje prljavog rublja s obije strane, i sve će to biti praćeno različitim medijskim tumačenjem. A i što bi drugo radila Vlada koja ustvari nema mandat gotovo za ništa?

Dakle, slijedi nm još jedan veliki reality show  s ministrima i njihovim zamjenicima u glavnoj ulozi. Ukoliko ste u mogućnosti pratiti makedonske medije, učinit to, bit će zanimljivo. Slijedi rulet s riskantnim ulozima za koje se ne zna  tko, kad i što dobiva. Znamo jedino da će obični ljudi biti gubitnici.

*Autor je Viktor Trifunovski, ugledni poslovni čovjek iz Skopja i voditelj think thanka Atlas, koji promiče tržišne vrijednosti.

You may also like