Home Hrvatska Kuljiš o Milanovićevoj recentnoj večeri: Gdje ima dima ima i vatre

Kuljiš o Milanovićevoj recentnoj večeri: Gdje ima dima ima i vatre

by Ivan Brodić

O recentnoj večeri generala Gotovine i Čermaka sa bivšim premijerom Milanovićem oglasio se ugledni novinar Denis Kuljiš. Njegovu objavu donosimo u cijelosti.

“Pokušajmo sistematizirati činjenice kojima raspolažemo oko ove nove Zokine avanture:

1. Ručao je s Gotovinom i Čermakom, valjda je tu bio i Kotroman – sve generali i/ili poduzetnici, osim njega, koji nije ni jedno ni drugo, nego propali političar koji se tu eventualno uklapa nekim svojim prethodnim zaslugama/uslugama…

2. Registrirao je firmu ”Euroalba” za konzalting koja će, očito, siromašnim Albanacima prodavati savjete kako se pravi šampita. S takvim zagovorom sigurno neće nikad u Europu, kao što smo mi s njim na čelu odmah na početku zamalo ispali (neriješeni slučaj Perković, kojim se SDP još nije pozabavio ni pod novim vodstvom, a morat će). Zoka je s Kotromanom već putovao u Albaniju, a pokušao je otići i u Crnu Goru, ali ondje nije bio primljen – tamo je dobrodošao kao kolera ili žuta groznica. U Albaniji je pak EU-ambasadorica bivša Josipovićeva asistentica, neutaživo ambiciozna Dubrovčanka, Romana Vlahutin, među prijateljima poznata kao Rudlava 2. Ona je izjavila da sa Zokinim posjetom i ambicijama nema ništa – što joj je lako povjerovati, jer se Josipović bio zakrvio s Milanovićem. Znači – tko mu je veza? Jedino što znamo jest da je Čermak svojedobno opskrbljivao NATO u Albaniji naftom. Osim toga, možda je još postojala neka veza preko kanala za liferaciju oružja. Ali o tome ne znamo ništa i ne isplati se špekulirati. Treći je aspekt – povezanost kroz pravne poslove. Na Kosovu trebaju usluge američkih pravnika i lobista za njihove ratne heroje, pa tu mogu biti involvirani Žužul i Mišetić i njihova mega-firma koja je branila Gotovinu. I to su spekulacije. ”Euroalba” registrirana je u BCI-tornju (hotel International), gdje se iznajmljuju uredi za mnoga poduzeća, pa tako i ono Mišetićevo i sad ovo Zokino. Dovodi li ih ta zajednička adresa u kakvu vezu? Indicijski da, no to nisu čvrsti fakti, na kojima bih sagradio neku teoriju.

3. Činjenica da je Milanovićeva vlada za arbitražu koristila Žužulovu i Mišetićevu američku tvrtku važna je informacija – bilo bi puno logičnije da je neka engleska, obzirom se arbitražni postupci i vode na londonskom sudu. Vašingtonska firma je dobra ako ti treba veza s CIA. Doista, Žužul je poslije Gotovinina puštanja na slobodu doveo u Hrvatsku Boba Murphyja Jr. koji se hvalio po novinama da je odigrao značajnu ulogu u oslobađanju Gotovine. Nije. Glavnu je tu ulogu imao sudac Meron, predsjednik Haaškog suda, koji je odlučio da suzi zapovjednu odgovornost kako bi se nesmetano provela poratna rekoncilijacija (pomirba), pa su poslije pušteni i Šljivančanin i Šešelj, kao i Gotovina, Čermak i Markač. Bob Murphy je dinast američke obavještajne zajednice – njegov ortak Bob Murphy Sr. bio je ”Titov prijatelj” (kako se navodi u Eisenhowerovu pismu Titu iz 1956.). Bio je zadužen za specijalne operacije u Mađarskoj prilikom budimpeštanskog ustanka, pa ga Ike preporučuje Titu – javlja mu da će doći prodiskutirati s njim projekt pružanja jugoslavenske financijske pomoći ustanicima, s tim da će Amerikanci podmiriti račun (mogu vam ovdje navesti izvor, ali što će vam, ako gluvarite po Fejsu sigurno nemate vremena da se bavite ozbiljnim temama i istraživanjima). Poslije toga, Murphy sr. je prokopao čuveni Berlinski tunel ispod Berlinskog zida. Nešto mu nije išlo i na kraju se ubio. Mislim da je bio pijanac. Jr. ima isto gadne podočnjake, kao da je član Politbiroa Zokina SDP-a. (Nuzgredna misao – Davor Bernardić možda nije bog zna kaj, ali je jedan od rijetkih u tom rukovodstvu koji nije alkoholičar, o čemu drugom zgodom…)

Zaključak: Puno dima, vatru još nismo otkrili, treba malo pustiti, ne treba puno puhati i napuhivati da se žar ne ugasi, jer sve će se ionako brzo razotkriti… Mislim da Zoku već sad treba staviti pod istragu mandatno-imunitetnog povjerenstva. Kako može za novac zastupati stranu vladu, dok je član parlamenta u svojoj, gdje ga plaćaju iako ne dolazi na posao”, zapitao se Kuljiš na Facebooku.

Related Posts