Kukuriku koaliciju naslijedit će Trnovita koalicija

Ako je prvoj koalicija lijevih stranaka nadjenuto ime po restoranu Kukuriku u Kastvu, u kojemu su navodno i zaključeni pregovori, onda bi se lako moglo dogoditi da druga takva koalicija, doduše u nešto izmijenjenome sastavu, bude nazvana Trnovita koalicija po mjestu Trnovcu kraj Varaždina, u kojemu bi se navodno trebao potpisati koalicijski sporazum.

Nomen est omen – neće biti pretjerano reknemo li da je ta koalicija doista u svojem vladanju ličila kukurikanju pijetlova – puni sebe, ustobočivši se na zajedničkom dvorištu, više su vremena proveli u oholom nadimanju i pjevanju te svađanju sa svima ostalima nego u bilo kakvom zauzetom poslu. No, jednako tako i novo ime – Trnovita koalicija – bit će pogođeno, jer prema onome što smo do sada pretrpjeli ne možemo baš očekivati mnogo, kako stvari stoje – hodat ćemo bosi po trnju.

No, više od ovih sociolingvističkih koincidencija, valja nam se zapitati nad razlozima izbora ovoga mjesta za potpisivanje koalicije kao i nad javnim dojmom što ga PR koalicije ovime smjera postići.

Gotovo smo sigurni da je malotko od hrvatskih građana uopće čuo za ovo selo pokraj Varaždina, ali ga je koalicija odabrala zato što je u njemu sjedište Slobodne zone Varaždin. Ta se Slobodna zona, dakle, ni ne zove po mjestu u kojem joj je sjedište nego je riječ o varaždinskoj slobodnoj zoni, odavna poznatoj kao najveća green-field investicija u jugoistočnoj Europi. Skupina vrijednih i pametnih Varaždinaca, na čelu s predsjednikom varaždinske podružnice HGK Čedomilom Cesarcem (zapovjednikom obrane grada Varaždina u domovinskom ratu), tadašnjim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, njegovim zamjenikom Slobodanom Mikcom (koji je nakon toga bio i ravnatelj Agencije za poticanje ulaganja i izvoz) te načelnikom općine Trnovec Stjepanom Hrenom, od 2001. započela je s organiziranjem ogromne površine industrijskoga građevinskoga zemljišta te, paralelno, s privlačenjem investitora (doslovno od Portugala do Norveške), uspjevši, na kraju, okrupniti, komunalno opremiti i dati na raspolaganje investitorima preko 800.000 metara kvadratnih zemljišta, privukavši vrijedne investicije iz pet europskih zemalja i Hrvatske. Ta je zona više puta istaknuta kao gospodarsko čudo u uvjetima spore i neučinkovite hrvatske administracije, u njoj je u nekoliko godina niknulo šest velikih industrijskih kompleksa i zaposleno preko 4500 radnika. Od 2011. kako se promijenila općinska, gradska i županijska vlast u toj Slobodnoj zoni nema nijednoga novoga pogona, kamoli novih investicija.

Stoga se sasvim opravdano postavlja pitanje kakve čak i neizravne veze ima Kukuriku koalicija i Milanovićeva vlada uopće s nastankom i poslovanjem Slobodne zone Varaždin? Od dobro upućenih Varaždinaca doznajemo: ne samo da Milanovićeva vlada nije u Slobodnu zonu uložila nijednu kunu niti na bilo koji način sudjelovala u nastanku i poslovanju te zone nego cijela Vlada, zajedno sa županijskom i gradskom vlašću nije u Varaždinu od 2011. do 2015. otvorila nijednu proizvodnu garažu, manufakturu ili obrt, a kamoli novu tvornicu. Čak i poslovično vrijedni, hrabri i inovativni varaždinski gospodarstvenici nisu u proteklih pet godina proširili svoje kapacitete!

Odabir Slobodne Zone i jednu prikrivenu poruku sadašnje kukuriku koalicije, a to je kako će praksa uhljebljivanja biti uspješno nastavljena. Naime, prije nekoliko mjeseci za direktora ove zone imenovan je Enriko Parlaj, agilan i vjeran HNS-ovac, koji u svojoj 40-toj godini je uspio steći diplomu više škole, jer ipak ni kukurikavci ne mogu uhljebljivati ako nisu ispunjene najniže norme. Dosadašnje radno iskustvo kao profesionalnog HNS-ovca nije baš referenca za postavljanje na poziciju direktora Slobodne Zone.

I na kraju, kako je Varaždinska Županija najnovijom statistikom županija sa jednim od najvećih brojeva blokiranih građana, a sam Varaždin unutar top 10 gradova po iznosu duga blokiranih građana, kao i grad koji se političkim manevrima spasio od blokade računa od strane ministarstva financija, dok druge ovrhe i potraživanja samo dolaze.

Možda ovime trnovita koalicija pokazuje svoju programsku opredijeljenost i put u kojem će voditi našu zemlju.

Autor je Kocijan Novak

You may also like