Kučan razočaran demokracijom

Teško je reći da smo se borili za ovo što imamo danas, izjavio je u srijedu nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan u povodu Dana samostalnosti Slovenije.

Slovenci su se na referendumu 23. prosinca 1990. velikom većinom izjasnili za samostalnost i napuštanje tadašnje Jugoslavije. Prvi slovenski predsjednik Kučan bio je tada predsjednik kolektivnog republičkog predsjedništva i vođa slovenskih reformiranih komunista. Svojom izjavom Slovenskom radiju aludirao je na najnoviju anketu po kojoj više od polovice Slovenaca nije zadovoljno postignutim stupnjem demokracije, a dobar dio ni životnim standardom.

Kučan je ocijenio da velike rezultate i uspjehe Slovenije ne treba podcjenjivati, ali da su propuštene brojne prilike koje je samostalnost donijela. Kao glavne razloge zašto Slovenija nije uspjela ostvariti više Kučan je naveo neinicijativnost i odsutnost vizije svih vlada nakon što je država ušla u EU i NATO. Najvećim greškama smatra slabe kontakte s državama Višegradske skupine i državama nastalim na teritoriju nekadašnje zajedničke države. Nekašašnji slovenski predsjednik također je rekao da mu je žao što odnosi Slovenije i Hrvatske danas nisu bolji zbog međudržavnih sporova.

You may also like