Home Europska unija Kubanski predsjednik počeo službeni posjet Francuskoj

Kubanski predsjednik počeo službeni posjet Francuskoj

by Agencije

Kubanski predsjednik Raul Castro započeo je u ponedjeljak državni posjet Francuskoj, njegov prvi jednoj europskoj zemlji, koji je posvećen normalizaciji odnosa između Havane i Europe.

Kubanskom čelniku priređen je doček kod Trijumfalnih vrata u Parizu, nakon čega se uputio u Elizejsku palaču na razgovore sa svojim francuskim kolegom pod dužnosti, Francoisom Hollandeom. Castro (84) je na svom prvom službenom putovanju u EU otkako je preuzeo dužnost od svog starijeg brata Fidela 2006. Hollande je nazvao Castrov posjet “novom fazom u jačanju odnosa između dviju zemalja”, nakon što je boravio u državnom posjetu Kubi u svibnju prošle godine kao prvi čelnik jedne zapadne države koji je posjetio tu zemlju nakon više od 50 godina.

Francuski se predsjednik u Havani založio za ukidanje američkog ekonomskog embarga uvedenog Kubi, koji je, po njegovu mišljenju znatno omeo razvoj otoka nakon američko-sovjetske krize 1962. Havana se nada da će taj posjet omogućiti Kubi da “proširi svoje odnose s Francuskom u svim mogućim područjima – politici, gospodarstvu, trgovini, ulaganjima, kulturi…”, izjavio je zamjenik kubanskog ministra vanjskih poslova Rogelio Sierra.

Nakon razgovora dvojice predsjednika očekuje se potpisivanje desetak sporazuma i zajednička izjava za medije. Među sporazumima koji će biti potpisani je i sporazum o preostalom kubanskom dugu Francuskoj od 360 milijuna eura. Castro će u utorak nastaviti sastanke s visokim francuskim dužnosnicima, među kojima s premijerom Manuelom Vallsom.

Related Posts