Kubanci oplakuju Fidela

Stotine tisuća Kubanaca počele su u ponedjeljak pristizati na Trg revolucije u Havani, na kojemu je Fidel Castro održavao svoje višesatne govore, kako bi odali počast tom istaknutom političaru 20. stoljeća koji je umro u petak u 90. godini.

Pošto su u petak s nevjericom primili vijest o Fidelovoj smrti, Kubanci će u ponedjeljak na trgu u središtu Havane moći slobodno iskazati svoje osjećaje, na početku tjedna u kojemu će diljem Kube odati počast ocu kubanske revolucije. Komemoracija se završava u nedjelju pokopom u Santiagu de Cubi.

Stotine tisuća ljudi, možda i milijuni, očekuju se na prostranom trgu od 72.000 četvornih metara na kojemu je Castro često držao svoje beskrajne i iscrpljujuće govore u kojima je uvijek žestoko kritizirao američki “imperijalizam”. U 7.30 sati (13.30 sati po srednjoeuropskom vremenu), sat i pol prije početka svečanosti, omanje skupine su pristizale na trg, gdje je već čekalo više stotina ljudi, svih dobnih skupina, neki s cvijećem u rukama.

Oko trga je bio raspoređen manji broj redarstvenika koji su se držali po strani. “Nećemo više imati nekog poput njega”, rekla je u suzama Teresa Oquendo (84) čekajući u redu sa sklopivom stolicom. Još se ne zna hoće li na podiju biti izložena urna s pepelom “El Comandantea” ili samo njegova fotografija. Zbog Fidelove smrti otkazane su sve priredbe i skupovi do 4. prosinca. Odgođene su nezaobilazne utakmice baseballa, diskoteke su zatvorene i zabranjena prodaja alkohola.

Nakon dvodnevne komemoracije u prijestolnici, zemni ostatci Fidela Castra prenijet će se iz Havane u Santiago, putem dugim tisuću kilometara tijekom kojega će od srijede do subote proći kroz 13 od 15 kubanskih pokrajina kako bi mu posljednju počast mogli odati milijuni ljudi. Komemoracija će se završiti u nedjelju pokopom Comadantea u Santiagu de Cubi, na istoku zemlje, u kolijevci revolucije. Fidel je bio simbol tog velikog karipskog otoka sve dok 2006. zbog bolesti nije morao predati vlast bratu Raulu.

Poruka sućuti predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera u povodu smrti kubanskog vođe Fidela Castra, u kojem je preminulog revolucionara nazvao “herojem za mnoge”, izazvala je brojne kritike, posebice u srednjoj i istočnoj Europi. “Fidel Castro bio je povijesna figura prošlog stoljeća i utjelovljenje kubanske revolucije. Smrću Fidela Castra svijet je izgubio čovjeka koji je bio heroj za mnoge”, napisao je Juncker u svojoj poruci, dodajući da će o Castrovu nasljeđu “suditi povijest”.

Ta izjava naišla je na dosta kritika tijekom proteklog vikenda, a u ponedjeljak je dopisnik češke televizije postavio pitanje glasnogovorniku Komisije Margiritisu Schinasu u kojem je podsjetio da je Castro podržao sovjetsku invaziju na Čehoslovačku 1968. godine te da su mnogi na Kubi ubijeni i zatvarani za vrijeme Castrove vladavine. “Drago mi je što sam vama dao priliku da iznesete dug popis vrijednosnih sudova, što će vaši gledatelji sigurno cijeniti jer su to i njihovi vlastiti stavovi. Što se nas tiče, mislim da ste citirali samo 20 posto predsjednikove izjave, u kojoj je, između ostaloga rekao da će o Castru suditi povijest i koja je vrlo slična poruci američkog predsjednika Baracka Obame. Razumijem da vi imate osobno gledište kako će povijest suditi osobe poput Castra, ali predsjednik Juncker se odlučio za ovu uravnoteženu ocjenu povijesnog puta Fidela Castra. Ako ste mislili da bi Juncker trebao izići na ulicu i plesati zbog njegove smrti, on to neće učiniti je jer je kršćanski demokrat i to nikad ne čini kada netko umre”, odgovorio jeSchinas.

“Kada ulazite u to područčje onda trebate gledati iz povijesne, globalne perspektive, a ne iznositi usko gledište stvarnosti koje ste upravo izrazili”, dodao je. Na upit zašto je Juncker koristio izraz “heroj”, Schinas je rekao da nije rekao “heroj, nego heroj za mnoge”. Poruku sličnu Junckerovoj uputila je i visoka predstavnica EU-a za vanjksku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini. Ona je uputila “najdublju sućut” Fidelovu bratu Raulu Castru, nazvavši preminulog kubanskog vođu “odlučnim čovjekom i povijesnom figurom”.

Međutim, povjerenica za vanjsku trgovinu Cecilia Malmstroem u svoj poruci na Twitteru nazvala je Castra “diktatorom, koji je tlačio svoj narod tijekom 50 godina. Čudno je čuti što mu se sve sad pozitivno pripisuje”.

You may also like