Krug dobavljača sirovina za električne automobile treba proširiti

Europska komisija
Europska unija mora diverzificirati bazu dobavljača sirovina s obzirom na rastuću potražnju za električnim automobilima i mobitelima i tako izbjeći prekomjernu ovisnost o uvozu iz određenih zemalja, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Samo za baterije električnih automobila i skladištenje energije Europi će do 2030. godine trebati do 18 puta više litija nego sada a do 2050. čak 60 puta više, procjenjuje Komisija. Kako bi spriječila preveliku ovisnost o određenim dobavljačima, Komisija je pokrenula „Akcijski plan za ključne sirovine“. Cilj je potaknuti kružno korištenje resursa, bolje koristiti domaće izvore sirovina i diversificirati nabavu iz drugih zemalja.

Plan uključuje ažurirani popis ukupno 30 ključnih sirovina, koji sada, uz kobalt i teške i lake rijetke metale Zemljine kore, obuhvaća i litij, boksit, titanij i stroncij. „Svi smo se mi zbog krize Covida 19 počeli više oslanjati na tehnologiju”, kazao je na predstavljanju strategije potpredsjednik EK Maroš Šefčovič.

“Želimo li dugoročno uživati u blagodatima modernih proizvoda, potrošačke elektronike poput pametnih telefona, televizora ili zaslona računala ili naših električnih automobila, sasvim je jasno da moramo prilično drastično promijeniti svoj pristup sirovinama“, rekao je Šefčovič.

Oslanjanje na fosilna goriva ne bi trebalo zamijeniti ovisnošću o ključnim sirovinama, naglasio je potpredsjednik EK. EU podmiruje čak 98 potreba za lakim i teškim rijetkim metalima Zemljine kore uvozom iz Kine te 78 potreba za litijem uvozom iz Čilea, prema podacima koje je objavila Europska komisija.

You may also like

0 comments