Krstičević razgovarao s američkim ministrom obrane Mattisom

Na dvodnevnom sastanku ministara obrane 28 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza prvi put sudjeluje novi američki ministar obrane James Mattis. Hrvatsku predstavlja potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je i razgovarao s Matissom.

“Pozdravio sam ministra Mattisa i čestitao mu. Vi znate da je on umirovljeni general, a ja samo isto završio ratnu školu američke vojske. Srdačno smo se pozdravili i razgovarali. Mislim da će biti prilike da što skorije i formalnije razgovaramo s generalom Mattisom u interesu i Hrvatske i Sjedinjenih Država. SAD je za nas strateški partner u području obrane i sigurnosti i vrlo je bitna ta komunikacija na ministarskoj razini”, rekao je Krstičević, dodajući da mu je ministar Mattis rekao kako iznimno cijeni Hrvatsku vojsku.

Umirovljenom generalu Jamesu Mattisu ovo nije prvi posjet sjedištu NATO-a, ali prvi put dolazi kao američki ministar obrane. Blaže stajalište novog američkog predsjednika prema Rusiji zabrinulo je ponajviše saveznike na istoku Europe. Uz to Donald Trump NATO je počastio nazivom “zastarjele organizacije”. Ne iznenađuje stoga da je 27 ministara obrane u sjedište Sjevernoatlantskog saveza – došlo čuti jasnu poruku SAD-a.

NATO ostaje čvrst temelj za SAD i poveznica transatlantske zajednice. Predsjednik Trump snažno podupire NATO”, poručio je James Mattis. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg “potpuno je siguran da će s ovog skupa biti odaslana poruka transatlantskog jedinstva. Važno je da ostanemo zajedno i štitimo jedni druge”, poručio je. Borba protiv terorizma i tzv. Islamske države – glavne su teme, ali raspravljat će se i o zahtjevu SAD-a, koji navodi, da svi koji se koriste najboljom obranom na svijetu trebaju razmjerno snositi troškove.

“Izdvajanje za obranu među europskim saveznicima i u Kanadi poraslo je za 3,8 posto u prošloj godini za otprilike 10 milijardi dolara. Znatno, ali ne dovoljno. Europa i Kanada moraju povećati svoj doprinos”, poručio je Stoltenberg. Cilj je podignuti izdvajanje na 2 posto BDP-a u svih 28 članica. Za sada samo njih pet – SAD, Velika Britanija, Grčka, Estonija i Poljska – daju toliko ili više za obranu.

Nakon šest godina smanjivanja u hrvatskom ovogodišnjem proračunu planirano je povećanje izdvajanja za obranu koje bi trebalo iznositi 1,23 posto BDP-a. “Izvijestio sam da je Vlada napravila golem korak – da smo povećali proračun na 9%. Nadam se da ćemo i dalje povećavati obrambeni proračun, jer smatramo da je ulaganje u obranu – ulaganje u sigurnost”, izjavio je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, a prenio HRT.

You may also like