Nakon dvodnevne zaustave, Nuklearna elektrana Krško (NEK) priključena je ponovno u nedjelju u 23 sata na elektroenergetsku mrežu te trenutačno radi 55-postotnom snagom i postupno povećava opterećenje, izvijestili su u ponedjeljak iz NEK-a.

Do kratkotrajnog zaustavljanja rada nuklearke u Krškom došlo je zbog zamjene mjerača temperature reaktorskog hladila, koji su se pokazali nestabilnima. Tijekom zaustave izvedena su i dodatna mjerenja kako bi se pronašao uzrok njihovog otkazivanja, kao i sva ostala planirana provjeravanja te radovi održavanja, navode iz NEK-a. NE Krško je u noći s četvrtka na petak, nakon postupnog smanjivanja snage, zaustavljena nakon dva mjeseca stabilnog rada u 28. gorivom ciklusu. Do zaustave je došlo jer su nakon remonta elektrane opažene smetnje na mjernom sustavu temperature primarnoga kruga, koji se temelji na direktno ugrađenim senzorima temperature u primarni rashladni krug.

Senzori se nalaze u cjevovodu u kojem kruži reaktorsko hladilo, a pokazali su se nestabilnima, zbog čega su tijekom zaustave zamijenjeni. Ujedno su izvedena dodatna mjerenja kako bi se našao uzrok otkaza mjerača, a koja će biti ključni podatak za dugoročno rješenje i osiguranje ispravnog rada mjernog sustava. Uz samu zamjenu neispravnog termoelementa te analizu uzroka njihovog otkazivanja, izvršen je i pregled te njega opreme nakon dvomjesečnog rada elektrane.

Da bi se temperaturni elementi mogli zamijeniti, elektrana je morala biti u stanju vruće zaustave, a primarni reaktorski rashladni sustav rashlađen na 120 stupnjeva Celzijevih, s 304 stupnja Celzijeva, koliko iznosi prosječna temperatura primarnog reaktorskog hladila tijekom rada elektrane punom snagom.

Related Posts