Kršćanski čelnici apeliraju za spas Alepa, SAD traži vojno rješenje

Čuvar katoličkih mjesta u Svetoj zemlji i poglavar franjevačkog reda pozvali su u utorak da se “zaštićenom zonom” proglasi sirijski grad Alep gdje bjesne borbe između sirijske vojske i pobunjenika, a Arapska liga upozorila je da se u gradu događa pokolj.

Francesco Patton, čija nadležnost pokriva i Siriju i Michael Perry, poglavar Reda male braće, uputili su apel u zajedničkom priopćenju. “Pozivamo cijelu međunarodnu zajednicu da poduzme konkretne korake i proglasi Alep zaštićenom zonom”, rekli su. “Zaštićena zona omogućila bi da stanovnici, napaćeni strašnim sukobom, dobiju nužnu humanitarnu pomoć bez diskriminacije, sigurnost i zaštitu te da vrate povjerenje i nadu u brzo rješenje motivirano isključivo postizanjem mira”, dodali su.

Patton i Perry navode da bi zaštićena zona trebala biti pod kontrolom mirovnih snaga UN-a i djelovati pod mandatom UN-ova Vijeća sigurnosti, uz punu suradnju različitih strana uključenih u sukob. I šef Arapske lige Ahmed Abul Gheit pozvao je na hitan prekid vatre u Alepu radi dostave humanitarne pomoći stanovnicima. “Ono što se događa u tom gradu je pokolj”, rekao je Gheit na izvanrednom sastanku predstavnika 22 članice Lige sa sjedištem u Kairu.

Njihovi apeli upućeni su dok sirijske snage napreduju u uličnim borbama s pobunjenicima u tom gradu na sjeveru zemlje, nakon što je SAD prekinuo pregovore s Rusijom o primirju. SAD je u ponedjeljak suspendirao pregovore s Rusijom o prekidu vatre u Siriji, optuživši Moskvu da ne poštuje svoje obveze da će prekinuti borbe i osigurati dostavu humanitarne pomoći.

Rusija je pak optužila SAD da nisu uspjele provesti ključne dijelove dogovora s Rusijom o Siriji i sada pokušavaju odgovornost za neuspjeh prebaciti na Rusiju. Najveći sirijski grad Alep poprište je najkrvavijih sukoba između pobunjenika i snaga vlade predsjednika Bašara al Asada. UN je u nedjelju priopćio da su civili koji trpe bombardiranja izloženi “razini divljaštva koju ne bi trebalo doživjeti ni jedno ljudsko biće”.

Rusko ministarstvo obrane u utorak je potvrdilo da je Siriji isporučen ruski protuzračni raketni sustav S-300, prenosi njemačka agencija dpa. Izjave glasnogovornika ministarstva obrane Igora Konašenkova premijeli su ruski državni mediji na koje se pozivaju i strane agencije.

Prema riječima Konašenkova, raketni sustav se nalazi u Siriji kako bi štitio rusku mornaričku bazu u obalnom gradu Tartusu. U međuvremenu, u Siriji je stanje vrlo teško, a Alep se i dalje nalazi na udaru režimskih i ruskih snaga. Sjedinjene Države su izgubile strpljenje i danas suspendirale pregovore s Rusijom o prekidu vatre, pošto se raspalo primirje dogovoreno 9. rujna. “Svima je isteklo strpljenje s Rusijom”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

“Rusija nije poštovala obveze koje je preuzela”, napose u humanitarnim pitanjima i nije “bila sposobna osigurati” da sirijski režim prekine bombardiranja što je bilo predviđeno rusko-američkim sporazumom od 9. rujna. “Naprotiv, Rusija i sirijski režim odabrali su nastaviti vojnim putem”, navodi State Department u priopćenju, optužujući Rusiju i druge sirijske saveznice da pojačavaju napade na civilna područja.

Američke vlasti proučavaju mogućnost “diplomatskog, vojnog, obavještajnog i gospodarskog rješenja” krize u Siriji, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta, istaknuvši ipak nužnost “političkog rješenja”.

Ravnatelji američkih agencija za sigurnost i vanjsku politiku trebaju se u srijedu sastati kako bi predsjedniku Baracku Obami mogli predložiti različite mogućnosti djelovanja nakon prekida pregovora s Rusijom kojima se trebalo pronaći rješenje za sirijski sukob u kojemu je u pet godina poginulo više od 300.000 ljudi.

Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta, potvrdio je da bi se na tom sastanku moglo razgovarati o vojnoj opciji, dodavši da državni tajnik John Kerry i dalje s američkim saveznicima zdušno radi na pronalaženju diplomatskog rješenja. “Time što smo privremeno prekinuli našu bilateralnu suradnju s Rusijom u vezi sa Sirijom nismo zatvorili sva vrata multilateralnom djelovanju”, istaknuo je Toner.

Američki dužnosnici misle da bi nove gospodarske sankcije Rusiji i Siriji bile djelotvornije da se primjenjuju na međunarodnoj razini. Visoki američki i europski dužnosnici trebaju se u srijedu sastati u Njemačkoj. “Naše stajalište se u biti nije promijenilo”, rekao je Toner. “I dalje nastojimo na političkom rješenju”.

Sjedinjene Države predvode međunarodnu koaliciju za borbu s džihadističkom skupinom Islamskom državom u Siriji i u Iraku od ljeta 2014., ali Bijela kuća se ne želi miješati u sirijski građanski rat. Rusija intervenira u Siriji na strani predsjednika Bašara al Asada koji se bori s pobunjenicima, među kojima neke u borbi s IS-om pomaže SAD.

Rusija i SAD se međusobno optužuju za neuspjeh primirja predviđenog njihovim dogovorom od 9. rujna. Ruski i sirijski zračni udari nastavili su se prije jedanaest dana još jačim intenzitetom u pobunjeničkom dijelu Alepa. Washington je, izgubivši strpljenje, u ponedjeljak prekinuo pregovore s Moskvom.

You may also like

0 comments