Križaljka u Petrokemiji: PPD želi podijeliti rizik modernizacije i proizvodnje

Objavom poziva uprave Janafa za izvanrednu glavnu skupštinu dioničara, koja će odlučivati o sudjelovanju tvrtke u skoroj dokapitalizaciji Petrokemije, počinju se dobivati i prvi obrisi buduće ulagačke i vlasničke konstrukcije u kutinskom proizvođaču mineralnih gnojiva.
Janaf će, prema prijedlogu, pridonijeti povećanju temeljnog kapitala s upisom 5 milijuna dionica, odnosno s 50 milijuna kuna, te bi bio jedan od sudionika konzorcija domaćih ulagača čije je okupljanje prošli tjedan medijima potvrdio prvi čovjek PPD-a Pavao Vujnovac.

No, PPD je jasno dao do znanja da, premda su poslovno zainteresirani za očuvanje i razvoj svog važnog kupca, nisu spremni i preuzeti sav teret dokapitalizacije Petrokemije, a rečeno je kako su “u igri” još Ina, HEP i mirovinski fondovi.

Premda se o budućoj križaljci još uvijek nitko javno ne izjašnjava, budući da su razgovori o suradnji još uvijek u tijeku, neslužbeno se čuje kako bi ovih dana na Zagrebačkoj burzi trebao biti objavljen i poziv za izvanrednu skupštinu dioničara HEP-a, s prijedlogom jednakog iznosa dokapitalizacije kao i Janafovog, dakle 50 milijuna kuna. Te bi te dvije državne kompanije zajedno imale 25 posto, a ovisno o ukupnom kapitalu koji se prikupi, udjel države bio bi nešto viši, uzme li se u obzir da je trenutno država glavni dioničar Petrokemije.

Trenutno preko Centra za restrukturiranje i prodaju ima gotovo 80 posto udjela u temeljnom kapitalu od 42 milijuna kuna, ali bi se izravan udjel države gotovo istopio nakon povećanja temeljnog kapitala na planiranih 492 milijuna kuna. PPD i Ina, pak, kako se čuje, dogovaraju zajednički ulazak u transakciju i participiraju s jednakim ulaganjima, a kojima bi na koncu stekli status većinskih vlasnika. Te bi dvije tvrtke, prema trenutnim pregovorima, “uletjele” svaka s po 125 milijuna kuna.

Mirovinski fondovi već su ranijim dokapitalizacijama prisutni u vlasničkoj strukturi Petrokemije, a nakon dokapitalizacije njihov bi udjel trebao biti nešto ispod 25 posto. Mali dioničari imali bi gotovo neznatan udjel. Iako su Ina i PPD zapravo i konkurenti u prodaji plina Petrokemiji, već neko vrijeme isporučuju u Kutinu jednake količine, a obje tvrtke imaju i podjednaka potraživanja od Petrokemije za isporučene količine.

No, suradnja oko dokapitalizacije Petrokemije nije “posao” u koji ove dvije tvrtke žele ući bez dogovora s ostalim sudionicima u budućem konzorciju, pa je, dođe li do dogovora, izgledno da se prije ulaganja sklopi i međudioničarski ugovor kojim bi se usuglasili oko ključnih pitanja daljnjeg upravljanja tvrtkom. Pod time se, među ostalim, podrazumijeva i dogovor oko zastupljenosti u budućoj upravi kompanije.

“Zasad je o svemu prerano govoriti. Samo se vode pregovori i još uvijek nema čvrstog dogovora o daljnjem procesu i odnosima snaga nakon dokapitalizacije Petrokemije”, kaže jedan od menadžera iz kruga potencijalnih ulagača.

Pozivi za skupštinu dioničara Janafa, te HEP-a koji bi također trebao biti objavljen ovih dana, s prijedlozima odluka za sudjelovanje u dokapitalizaciji Petrokemije neizbježan je korak zbog činjenice da su tvrtke izlistane na burzi, no u slučaju da se u međuvremenu postigne drugačiji dogovor među potencijalnim kandidatima konzorcija ili pak pojavi neki novi zainteresirani ulagač, odluka može biti korigirana, piše Poslovni dnevnik.

Država, međutim, u svakom slučaju, ma kakav dogovor privatnih ulagača bio postignut, želi u budućoj vlasničkoj strukturi zadržati kontrolni paket. Krajnji rok do kojega bi odnosi među budućim partnerima u Petrokemiji trebali biti usuglašeni jest 11. prosinca, kada bi skupština dioničara Petrokemije trebala odobriti prijedlog dokapitalizacije izdanjem novih 45 milijuna dionica nominalne cijene 10 kuna po dionici. Postupak izdavanja trebalo bi započeti odmah nakon skupštine, a smatrat će se uspješnim bude li prikupljeno najmanje 400 milijuna kuna.

You may also like

0 comments