Kriza vlasti u Ukrajini

Ukrajina je u ponedjeljak počela potragu za novom prozapadnom vladom nakon ostavke premijera Arsenija Jacenjuka i višemjesečne političke krize koja je blokirala rad vlade. Novi predsjednik vlade naći će zamršenu situaciju, s neriješenim pitanjem Donbasa, istokom Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista i akutnom gospodarskom krizom koju pogoršava porast napetosti s Rusijom, glavnim trgovinskom partnerom Ukrajine.

Jacenjuk je pod pritiskom kritika za neprovođenje obećanih reforma i optužaba da brani interese oligarha, u tjednom nastupu na televiziji u nedjelju objavio da podnosi ostavku. Njegov odlazak u utorak treba potvrditi parlament. Najvjerojatniji kandidat za njegova nasljednika je predsjednik parlamenta Volodimir Grojsman. “Očekujem da će to biti Grojsman, ali radit ću s bilo kojim premijerom”, rekao je u nedjelju predsjednik Petro Porošenko.

Grojsman koji je već ranije izjavio da je spreman preuzeti premijersku dužnost, s odobravanjem je dočekao Jacenjukovu odluku. “Bio je to promišljen i dostojanstven korak, svakako ne lagan, ali zaslužuje poštovanje”, rekao je, a prenijela je agencija Interfaks – Ukrajina.

Predsjednik parlamenta je zatim pozvao na formiranje nove koalicije u parlamentu koja će biti “kadra sastaviti novu reformatorsku vladu i izabere premijera”. Ostavkom Arsenija Jacenjuka utire se put potpuno novoj vladi u Ukrajini koja bi ipak trebala nastaviti istu prozapadnu politiku.

Po ocjeni ukrajinskih medija i stručnjaka, jedna od najvećih promjena mogla bi se ticati ministrice financija rođene u Sjedinjenim Državama Natalie Jaresko koja je pozvana da podnese ostavku. “Politička kriza u Ukrajini poticana je umjetno. Želja da se zamijeni jednog čovjeka (Jacenjuka) zaslijepila je domaće političare i umrtvila njihovu volju za stvarnim promjenama u zemlji”, istaknuo je u nedjelju Jacenjuk obraćajući se ukrajinskim političarima. Zasad nije rekao ništa o svojim budućim poslovnim planovima.

Američki potpredsjednik je u telefonskom razgovoru u nedjelju “zahvalio” Jacenjuku na “njegovoj suradnji u povijesnom razdoblju za Ukrajinu”, navodi se u priopćenju.

You may also like