Kriza vlasti: stanka u saboru zbog afere Grzli, pljušte pozivi na ostavku

Saborski zastupnik HDZ-a Petar Škorić u ime svog zastupničkog kluba na početku saborskog zasjedanja u petak je zatražio stanku zbog, kako je rekao, umješanosti izvršne vlasti u rad PR-agencija aludirajući tako na medijske napise,  po kojima je agencija Grizli za svoje klijente ugovarala sastanke s nekim ministrima iz Mosta.

PR agencija Grizli u kampanji je zastupala Most nezavisnih lista. “Kako je moguće da jedna agencija koja radi za jednu političku opciju, nudi osobama usluge posredovanja uz financijsku nadoknadu. Vrhunac morbidnosti je traženje novca za podizanje kaznene prijave protiv ljudi. Ovo je školski primjer koruptivnog odnosa”, izjavio je Škorić nakon stanke koju je zatražio na saborskoj sjednici.

Ako PR agencija koja radi za Most, posreduje da ministri iz njihove kvote iskoriste svoj monopol koji imaju kao ministri, i diskrecijsko pravo odlučivanja, i ako je kontakt s ministrom usluga koja ima cijenu na tržištu, sasvim je jasno, kaže Škorić, da je tu riječ o korupcijskoj aferi.

Ističe da nije riječ samo o jednoj političkoj opciji nego i o HTV-u kao javnom servisu građana “Postavlja se stoga pitanja nalazi li se i HTV u ovoj aferi, i zato bih upitao šefa programa kako to da je Grizli mogao staviti na papir organiziranje određene političke emisije na HTV-u”, pitao se HDZ-ov zastupnik Škorić.

Kazao je i kako nije normalno da porezni obveznici gledaju emisije koje ugovara PR tvrtka kako bi nekog blatila.

Tražio je i da se ispita “ima li misteriozno dvostruko gostovanje u predizbornom vremenu tadašnjeg gradonačelnika malog hrvatskog gradića, veze s možebitnom korupcijom između Grizlija i vodstva HRT-a i urednika pojedinih emisija”.

“Imamo previše indicija koje ukazuju na neprihvatljivo djelovanje i političko medijsku korupciju neviđenih razloga pa bi bilo razumljivo da Državno odvjetništvo provjeri te navode kao i to je li Grizli i njegov vlasnik Bauer radio za SDP i je li imao slične ugovore”, kazao je.

Nakon Škorićevog izlaganja “Mostovka” Ines Linić Strenja pozivajući se na povredu Poslovnika poručila je tom HDZ-ovom zastupniku kako se nada da će “za ovo što je izgovorio biti adekvatno nagrađen”.

Saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je u petak kako se Vlada ponaša kao “bolesnik u komi na bolesničkoj postelji”, da njezini čelnici međusobno ne razgovaraju niti se dogovaraju, posljedica čega je da je prošlog mjeseca od osam sjednica telefonski odradila njih pet, zbog čega je vladajuće pozvala da daju priliku “onima koji žele dobrobit Hrvatskoj”.

“Vlada radi na način da se ne žele ni vidjeti, a kada su i prisiljeni da se vide dva potpredsjednika okreću glavu jedan od drugoga”, kazala je Mrak Taritaš nakon stanke koju je zatražila u Saboru, istaknuvši da “ne može biti rezultata ako se međusobno ne razgovara ni dogovara”.

Za odnos Vlade i Sabora rekla je da funkcionira kao sustav spojenih posuda, pa onoliko koliko Vlada radi toliko radi i Sabor – ovaj tjedan od 60-tak točaka 13 su prijedlozi s Vlade, a ostalo prijedlozi klubova i izvješća. “To nije dobro. U prethodnoj vladi sam mislila da treba raditi bolje i više, ali kada ovo vidim mogu reći samo pohvale na ono što smo radili”, poručila je.

“Bolesnik je u komi na bolesničkoj postelji, sve blinka na crveno, obitelj se sprema, treba staviti iznad bolesničke postelje natpis – ne oživljavati ono što se oživjeti ne može”, naglasila je HNS-ova zastupnica, pozivajući vladajuće da daju priliku “onima koji su spremni i žele dobrobit ovoj Hrvatskoj’.

Manjinski zastupnik Šandor Juhas upozorio je na izvješće Savjetodavnog odbora Vijeća Europe o provedbi Konvencije o zaštiti nacionalnih manjina, u kojem se, tvrdi, hvali postojeći dobar zakonski okvir za nacionalne manjine, no i primjećuje da se ti zakoni često ne provode operativno na razini jedinica lokalne samouprave. U izvješću se, kaže, zamjera nedovoljno zaposlenih pripadnika manjina u državnim službama, pa tako i u pravosuđu.

“Odbor zamjera i to što se negdje ne poštuje pravo manjina na jezik i pismo”, rekao je i dodao kako taj Odbor upozorava na rast govora mržnje u hrvatskom društvu, te dominaciju antimanjinske retorike zbog čega neki odustaju od traženja svojih prava.

Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović prozvao je u petak premijera Tihomira Oreškovića da je neodgovorno, pet minuta prije zakazane sjednice Vlade napustio Banske dvore, istaknuvši kako bi on podnio ostavku da je bio na Oreškovićevu mjestu.

“Neodgovorno je od njega da pet minuta prije Vlade napusti zgradu Vlade, osim u slučaju, ne daj Bože, smrtnog slučaja. Da ova Vlada ne funkcionira pokazatelj je i to da, kad je on već morao otići, zašto potpredsjednik Vlade nije nastavio sjednicu? Zato postoji prvi potpredsjednik Vlade. To je dokaz da ova Vlada ne funkcionira”, rekao je Milinović novinarima u Saboru.

Oreškovića smatra prvim koji je promovirao kriznu situaciju u Vladi. “Zato jer dva mjeseca nije htio supotpisati razrješenje prvog obavještajca Hrvatske. Nije uvažio mišljenje prvog potpredsjednika Vlade koji je zadužen za nacionalnu sigurnost o novom čovjeku u obavještajnoj agenciji. To je prva kriza koja je obilježila cijelu ovu Vladu. Non-stop su krizne situacije”, rekao je.

Milinović zagovara novo preslagivanje Vlade na čelu s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom ili pak nove izbore. “Pitali su me je li to stav HDZ-a. To je moj osobni stav, jednog od članova Predsjedništva i za to ću se zauzimati na Predsjedništvu. Sve ukazuje ili na novo preslagivanje, gdje premijer mora biti Tomislav Karamarko, ili novi izbori”, rekao je Milinović.

You may also like