Kriza u Venezueli podigla cijenu nafte

 Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, potaknute produbljenjem ekonomske krize u Venezueli i očekivanjem američke odluke o obnovi sankcija Iranu.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,67 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa višoj cijeni, od 70,56 dolara.

Cijene je potaknula kriza u Venezueli, velikom izvozniku nafte, zasjenivši povećanje američke proizvodnje, za više od četvrtine u protekle dvije godine, na 10,62 milijuna barela dnevno, tumače analitičari.

“Protuteža je povećanju proizvodnje u Sjedinjenim Državama istodobno smanjenje proizvodnje u Venezueli”, konstatira analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Američka naftna kompanija ConocoPhillips odlučila je preuzeti ključnu imovinu venezuelanske naftne tvrtke PDVSA na Karibima kako bi u arbitražnom postupku ishodila naknadu od dvije milijarde dolara. Taj bi potez mogao dodatno pritisnuti ionako smanjenjenu proizvodnju i izvoz venezuelanske kompanije.

Zbog nedostatnih je ulaganja venezuelanska proizvodnja od početka 2000-ih godina prepolovljena, na 1,5 milijuna barela dnevno.

Potporu cijenama pruža i očekivana odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o obnovi sankcija Iranu. Očekuje se da će se Trump povući iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

“Čini se da je u Washingtonu pokrenuta birokratska mašinerija radi pripreme obnove sankcija”, konstatira analitičarka RBC Capital Marketsa Helima Croft, dodajući da “ekstrateritorijalna priroda američkih sankcija, koje pokrivaju energiju, brodogradnju, financije, trgovinu, osiguranje itd. podrazumijeva da… bi iranski izvoz nafte mogao biti smanjen vjerojatno za 200 do 300 tisuća barela dnevno”.

Trump ima rok do 12. svibnja da donese odluku o sankcijama. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 70,99 dolara, što znači da je bila 33 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like