Kriza u opskrbi, pad kineske potrošnje i nerealne želje obilježit će trgovanje ovoga tjedna

Cijene sirove nafte u ponedjeljak su porasle nadomak 40 dolara zbog dogovora o zamrzavanju cijene nafte na siječanjskoj razini nakon razdoblja od dvije godine kada nije bilo dogovora.

Cijene su porasle za četrdeset posto u odnosu na posljednja dva mjeseca i sada su se odmakle od dvanaestogodišnjeg rekordnog pada. Pomoć pokazateljima bile su i manje zalihe od očekivanih u SAD-u. Također, spajanja i kupnja dionica te preraspodjela izdvajanja u tržište nafte mogle su biti razlog novih pokazatelja. Američke i azijske dionice poskočile su za osam posto. Novac ponovno teče prema energetskim kompanijama što će odrediti trgovanje ovoga tjedna.

Proizvođači, s druge strane, sve češće govore o novoj cjenovnoj ravnoteži na razini od 50 dolara za barel, no to nikako nije službeno stajalište, nego prije želja za koju žele da se obistini, govore stručnjaci u današnjoj anketi Reutersa. Razlog neslužbenih glasnih glasina je utjecaj na tržišne igrače kako bi im dali svojevrsno sidro, istakao je za CNBC Gery Ross te dodaje kako se ne radi o fundamentima nego o igri na oporavak sentimenta.

Proizvodnja nafte je još uvijek u prekoračenju (u odnosu na dogovor iz Dohe i Houstona) za oko 2 milijuna barela dnevno što ne odgovara proizvođačima iz škriljaca jer im zbog skupoće tehnologije daje više prilike za rast profita.

Kriza u opskrbi i dalje je aktualna, najviše u području Kurdistana gdje se često događa prekid u opskrbi te je promet pao u prosjeku za 350 tisuća barela dnevno. Taj je naftovod pod stalnim pritiskom militanata, a bit će i dalje što utječe na cijenu nafte.

Zaključni pokazatelj je Kina, koja je popratno uz kongres KP Kine, nametnula smanjeni plan potrošnje energenata do 2020. godine, a to baca sumnju na njihov rast potrošnje, što također podupire cijenu nafte.

You may also like