Kriza u makedonskom toplinarskom sustavu

Makedonski mediji

Regulatorna komisija za energetiku (ERC) Sjeverne Makedonije odlučila je ukinuti licencu za grijanje tvrtki Balkan Energy (BEG) u Skoplju. Vlada će s Ministarstvom gospodarstva moći raspisati javni poziv za izbor novog operatera za proizvodnju toplinske energije, javljaju makedonski mediji.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Marko Bislimoski očekuje da rokovi budu kratki kako bi se brzo organiziralo grijanje stanova i poduzeća u Skoplju.

Odluka je donesena jer je zatraženo uskraćivanje licence BEG-u zbog nemogućnosti daljnjeg normalnog funkcioniranja, kreditne nedostatnosti i nemogućnosti osiguravanja potrebnih financijskih sredstava za novu sezonu grijanja.

Grad Skoplje ne želi preuzeti obvezu grijanja grada, zbog čega je ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi najavio da će licenca BEG-a ići na natječaj, a ako se ne pojavi privatna kompanija, menadžment proizvodnje toplinske energije preuzima ESM. Vlasti uvjeravaju da Skopljani neće osjetiti posljedice te odluke.

U slučaju nestanka prirodnog plina iz Rusije, Sjeverna Makedonija može preko Bugarske pronaći prirodni plin iz drugih izvora, poput Grčke, kao i koristiti alternativna goriva poput loživog ulja ili dizela, kaže Bislimoski.

You may also like