Kriza u Indiji srušila cijenu nafte

Hakerski napad i korona kriza u Indiji

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara budući da se stišao strah od poremećaja u opskrbi u SAD-u nakon hakerskog napada i prevagnula kriza u Indiji koja iz dana u dan bilježi naglo širenje zaraze covidom 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 67,49 dolara, a na američkom tržištu 64,08 dolara.

Colonial Pipeline, čijim se cjevovodima dnevno transportira više od 2,5 milijuna barela benzina, dizela i kerozina, priopćio je u ponedjeljak da radi na obnovi protoka goriva, najavivši završetak radova do kraja tjedna.

Nakon kibernetičkog napada koji je izbacio iz pogona cjevovod Colonial Pipelinea, trgovci su rezervirali najmanje četiri tankera za skladištenje naftnih derivata u blizini rafinerijskog središta na američkoj obali Meksičkog zaljeva, pokazali su u utorak objavljeni podaci o otpremi.

Cijene benzina i lož ulja u terminskim ugovorima porasle su na američkom tržištu nakon prekida u mreži, ali su se u međuvremenu vratile na razinu na kojoj su bile prije blokade, poduprte najavom skore normalizacije rada cjevovoda.

Pozornost se ponovo preusmjerila na Indiju, zbog naglog širenja zaraze covidom 19 koje je potaknuo apele vladi da uvede mjere zatvaranja u drugoj zemlji u svijetu po broju stanovnika i trećem uvozniku i potrošaču nafte.

Vodeće indijske državne rafinerije već su počele smanjivati ??aktivnosti prerade i uvoz sirove nafte zbog smanjene potrošnje goriva u uvjetima naglog širenja zaraze, saznaje se od čelnika kompanija.

U takvim je uvjetima u drugi plan pala procjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi potražnja za naftom ove godine trebala rasti za 200 tisuća barela dnevno snažnije no što su do sada očekivali.

Potvrdili su da ove godine očekuju snažan oporavak globalne potražnje, koji bi trebao odražavati oporavak gospodarstva u Kini i SAD-u i neutralizirati posljedice indijske krize.

Trgovci će pozorno pratiti i izvješća o zalihama u SAD-u. Očekuje se da će pokazati da su zalihe sirove nafte pale u prošlom tjednu za oko 2,3 milijuna barela, prema Reutersovom istraživanju. U tjednu prije toga bile su potonule za osam milijuna barela.

Zalihe benzin smanjile su se za oko 400 tisuća barela, procijenili su analitičari uoči izvješća Američkog instituta za naftu (API) koje će biti objavljeno tokom dana. Vlada će objaviti službene podatke u srijedu.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici priopćio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 67,10 dolara, što znači da je porasla 53 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments