Kriza će donijeti potez bez presedana?

Poslovni dnevnik
Add content here
 Analitičari tvrde da izjave članova Feda ne sugeriraju takav potez, ali i napominju da u današnjim okolnostima ni tu mogućnost ne treba odbaciti.

Promjene koje je koronavirus donio na financijskom tržištu mogle bi rezultirati i nečim donedavno nezamislivim: negativnim kamatnim stopama u Americi. Kako navodi Reuters, iako američka središnja banka Fed za sada odbacuje takvu mogućnost, devastirajući ekonomski i financijski efekt koji je pandemija donijela nagnao je investitore na razmišljanja je li moguć takav drastičan zaokret u monetarnoj politici Feda.

Početkom tjedna kretanja na financijskom tržištu u SAD-u sugerirala su kako takva razmišljanja imaju sve više poklonika. Naime, u ponedjeljak su opcije na kamatne stope – koje sugeriraju tržišna očekivanja o monetarnoj politici – implicirala 23 posto šansi da do kraja godine Fedove ključne kamatne stope zarone ispod nule, pokazuju podaci Bank of America. Još tjedan dana ranije takva je mogućnost iznosila svega 9 do 10 posto.

Od potpuno teoretske, negativne kamatne stope postale su praktična mogućnost, smatra za Reuters Michael Purves, direktor tvrtke Tallbacken Capital Advisors. No, on smatra da je Fed i dalje prilično daleko od takvog poteza. No, Scott Minerd, glavni investicijski direktor u Guggenheim Partners, smatra kako postoji mogućnost da Fedov otkup obveznica gurne prinose u negativno područje.

Projekcije te tvrtke govore da bi prinos na 10-godišnju obveznicu krajem 2021. mogao dosegnuti -0,5 posto. Analitičar Erste banke Mate Jelić za Poslovni dnevnik kaže kako posljednje izjave članova Feda ne sugeriraju mogućnost pomaka ka negativnim kamatnim stopama. “Preciznije, članovi prema posljednjem izvješću smatraju prikladnim zadržavanje trenutnog raspona sve dok nisu sigurni kako je američka ekonomija na putu ostvarivanja maksimalne zaposlenosti te ciljanje razine cijena, odnosno ostvarivanja njihovih temeljnih ciljeva.

Nadalje, nedavna ‘eksplozija’ bilance Feda dodatno otežava pomak u negativni teritorij. Naravno, u izvanrednim okolnostima kao što su današnje, ne treba odbaciti niti takvu mogućnost”, ocjenjuje Jelić.

Podsjetimo, posljedice bez presedana koje je donijela pandemija već su prisilile Fed na poteze kakvi se ne pamte, poput odluke o kupnji korporativnih obveznica koje imaju špekulativni kreditni rejting. Na pitanje što bi negativne kamatne stope u SAD-u značile za globalni financijski sustav ako bi do njih uistinu došlo, Jelić kaže kako bi posljedice bile mnogobrojne, a pomaci na financijskom tržištu brzi. “U tom slučaju izglednim se čini slabljenje dolara, rast cijena obveznica dok je za tržište dionica teško predvidjeti ishod”, mišljenja je Ersteov analitičar. Inozemni analitičari smatraju da bi negativne američke kamate imale veći disruptivni efekt na financijska tržišta od višegodišnjeg razdoblja negativnih kamata u Europi i Japanu.

“U SAD-u kompanije se oslanjaju na kreditno tržište prilikom financiranja. Uvođenje negativnih kamatnih stopa poremetilo bi vrednovanje mnoštva vrijednosnica”, smatra za Reuters Ayako Sera, analitičar japanske banke Sumitomo Mitsui. Podsjetimo, niža vrijednost trenutnog Fedova raspona kamatnih stopa već je sada na nuli.

Negativne kamatne stope do sada su promatrane kao sredstvo još snažnijeg monetarnog poticanja ekonomskog rasta. Međutim, iskustva iz Europe i Japana pokazuju da to baš i nije tako. Predsjednik Feda Jerome Powell u ožujku je izjavio kako negativne kamatne stope vjerojatno ne bi pomogle gospodarstvu. Financijska zajednica očekivala je da takav stav ponovi tijekom jučerašnjeg govora, donosi Poslovni dnevnik

You may also like