Svjetska udruga bioenergije (WBA), sa sjedištem u Švedskoj prošli je tjedan kritizirala revidiranu Direktivu obnovljivih izvora energije, koju je objavila Europske komisija u sklopu zimskog energetskog paketa tzv. Čiste energije, predstavljenog krajem studenog.

“Paket sadrži mnogo dobrih prijedloga, ali ne postupa u skladu s glavnim izazovima koje nam postavlja Sporazum iz Pariza. Smanjenje emisija CO2 od 40% do 2030. godine u odnosu na 1990. je daleko od realnosti i to neće biti dovoljan napredak za postizanje smanjenja globalnog zagrijavanja od 2°C. Već sam naslov paketa o čistoj energiji nas dovodi u zabludu”, navodi WBA.

Sada EU ima preslabe i podcijenjene ciljeve, mijenja pristup i gledište, čak i definicije, jer preferira “čistu energiju” koja sadrži i nuklearne, fosilne, kao i tehnologije za dobivanje obnovljivih izvora energije, smatraju sektorski stručnjaci i analitičari.

“To je zabluda, jer Sporazum iz Pariza zahtijeva da razvijene zemlje u potpunosti napuste fosilna goriva prije 2050. Ovaj paket neće ubrzati, nego će štoviše usporiti prijelaz na obnovljive izvore energije”, stoji u priopćenju WBA, koja nadalje smatra da je EU previše popustila fosilnim lobijima i snizila kriterije za OIE, jer bi po njima do 2030. udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj energiji trebao biti najmanje 40%.

Krucijalna je greška paketa općenito poticanje učinkovitosti, bez obzira na izvor energije, što se sada očito promovira. WBA predlaže bolju učinkovitost europskih zgrada u kombinaciji s jasnim prioritetima obnovljivih toplinskih sustava, temeljenih na korištenju peleta i loženju drugih oblika biomase, ili korištenjem solarne topline, spaljivanjem otpada, ili korištenjem otpadne topline iz industrije. Ističe se da niske cijene fosilnih goriva poput nafte i plina ometaju tržište i sprječavaju šire pojave ulaganja u energetsku učinkovitosti zgrada i konačan prijelaz javnih objekata na obnovljive izvore.

Ističe se i potreba uvođenja poreza na CO2 i smanjenje emisija CO2 u sektoru prometa do 2030. godine, što je ključni izazov u skladu s klimatskim ciljevima, iako ovaj EU paket ne predlaže mjere za ta smanjenja. WBA zaključuje svoj kritički osvrt tezom – preporukom za EU da se na tržištu električne energije svakako nastavi s prioritetnim poticanjem energije proizvedene iz OIE.

Related Posts