Kritičari o spajanju AT&T i Time Warnera; previše moći u rukama premalog broja ljudi

Na potignut dogovor kojim Američki telekomunikacijski div AT&T planira kupiti medijskog konglomerata Time Warnera, mnogi američki političari i analitičari dočekali su kritički.

Iako vodstvo AT&T-a sve ovo vidi kako savršenu kombinaciju, republikanski predsjednički kandidat Donald Trump kazao je da će to spajanje spriječiti ako postane predsjednik Sjedinjenih Država. On tvrdi da je upravo ovo izvrstan primjer strukture moći u medijima koja je potpuno usmjerena protiv njega i njegovih birača, ali i protiv američke demokracije. Naglasio je kako smatra da bi spajanjem ovih dviju grupacija previše moći završilo u rukama premalog broja ljudi.

Mogući i ustupci

Iako se AT&T nada da će vijest o spajanju ovih dviju kompanije moći objaviti prije današnjeg otvaranja američkih burzi, to mora odobrit regulatorno tijelo koje se bavi suzbijanjem monopola. No Randall Stephenson, koji je i direktori i šef upravnog odbora AT&T-a, izrazio je nadu da tu neće biti problema i prepreka. Ako se nešto takvo pojavi, naglasio je da je kompanija kojoj je na čelu spremna napraviti i neke ustupke. No neki kritičari ovoga velikog spajanja kažu da im se ovo nimalo ne sviđa jer će se u jednom centru koncentrirati previše medijske moći, što je mišljenje koje se djelomično poklapa s onim Trumpovim, piše Večernji.

Republikanac senator Mike Lee mišljenja je kako bi ostvarenje ovog poslovnog poteza mogao značiti potencijalni rast značajnih antitrust pitanja, koje će pododbor pažljivo ispitati. Bojazni zapravo idu u smjeru viših cijena za potrošače kao i manjeg izbora sadržaja.

Glasnogovornik demokratske kandidatkinje Hillary Clinton za predsjedničke izore u SAD-u kazao je kako postoji ‘nekoliko pitanja i nedoumica’ oko dogovora. ” Postoji još mnogo informacija koje se moraju objaviti prije nego što se postigne dogovor’, dodao je.

Ostali kritičari poput Johna Bergmayera iz Public Knowledgea, organizacije koja promiče pristup medijima, upozorio je kako bi potrošači mogli ovim dogovorom biti na gubitku. Također, smatra da bi ovakvim spajanjem, tv i filmski sadržaji drugih davatelja usluga mogli biti manje atraktivni.

Međutim, Stephenson iz AT & T.G. tvrdi kako spajanjem dviju kompanija nema štete za tržišno natjecanje te će se sva regulatorna pitanja utvrditi postavljanjem uvjeta na odgovarajući način.

Odvjetnica Amanda Wait iz tvrtke Hunton & Williams, Washington, naglašava kako u ovom slučaju postoje dva problema. ”Prvo, ima li AT&T tendenciju uskratiti svoje sadržaje drugim pružateljima usluga kabelske televizije i drugo, hoće li AT &T favorizirati svoj sadržaj u odnosu na ostale koji će ih prenositi”, kazala je Wait.

Punopravni davatelj usluga

AT&T ima sredstva kojima milijunima Amerikanaca omogućuje konzumiranje zabavnih sadržaja. Tvrtka posjeduje platformu koja omogućuje ljudima da gledaju svoje omiljene emisije, ali ne posjeduje, do sada, emisije i ostale televizijske sadržaje, bilo da se radi o serijalu Game of Thrones, CNN-u ili NBA košarci.

Kupnja Time Warner, koji ne treba brkati s Time Warner Cable, omogućuje trtki AT&T da postane punopravni mediji davatelj usluga, a time i jedna od važnijih tvrtki u svijetu.

Međutim, BBC-jev analitičar smatra kako se spajanje ovih dviju kompanija možda neće nikada ostvariti . Dodaje kako bi dogovor regulatorna tijela mogle proglasiti nekompetitivnim budući da ukazuje na mogućnost kontrole sadržaja kao i lišavanja potrošača izbora.

You may also like

0 comments