Home Ekonomija Kriptovalute zabranjene u Južnoj Koreji

Kriptovalute zabranjene u Južnoj Koreji

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Nakon što su južnokorejski poreznici i policija u srijedu pretresli urede niza tamošnjih mjenjačnica bitcoina, vlada u Seulu priopćila je u četvrtak kako planira zabraniti trgovanje kriptovalutama, što je rezultiralo padom BitCoina za 21 posto.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]

Nakon vijesti o akciji južnokorejskih vlasti, cijena bitcoina na lokalnim burzama potonula je 21 posto na 18,3 milijuna wona (17.064 dolara) dok je na zapadnim tržištima oko 13 sati pala sedam posto na 13,490 dolara.

Iako vlasti službeno nisu htjele otkriti razlog upada u desetak mjenjačnica, iz Bithumba – druge najveće mjenjačnice u Koreji – za Reuters su otkrili kako su poreznici zatražili na uvid knjigovodstvene dokumente sumnjajući na utaju poreza, piše Poslovni.hr.

[/vc_column][/vc_row] Nedugo zatim ministar pravosuđa Park Sang-ki izjavio je kako vlada priprema nacrt zakona kojim će se zabraniti trgovanje kriptovalutama na korejskim burzama “zbog velike zabrinutosti u vezi kriptovaluta”.

Zabrana trgovanja u Južnoj Koreji bio bi veliki udarac za kriptovalute s obzirom da je ta država jedno od najznačajnijih tržišta na svijetu.

Naime, pet posto svih transkacija bitcoinom odvija se u Južnoj Koreji, kao i 10 posto transakcija ethereumom, pokazuju podaci CryptoComparea.

Nakon najave da će vlada zabraniti trgovanje, više od 55.000 Korejaca potpisalo je internetsku peticiju kojom traži odustajanje od takvog zakona.

Related Posts