Kriptovalute nisu uspjele postati sredstvo plaćanja

Čelnik FED-a za američke medije

Kriptovalute su pokušale postati održiva sredstva plaćanja, ali u tome nisu uspjele osim za one koji zagriženo čuvaju svoju privatnost, rekao je čelnik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell u svjedočenju pred Odborom za bankarstvo u Senatu.

“Kod kriptovaluta, nije da one nisu težile postati platni mehanizam, no u tome su u potpunosti podbacile osim za one ljude koji traže anonimnost, naravno, iz bilo kojeg od razloga”, rekao je Powell, a prenosi Business Insider.

Govoreći u Senatu čelnik Feda naglasio je da su kriptovalute ključni izvor zabrinutosti za Fed.

Tu je posebno pocrtao ‘stablecoins’, stabilne zapise, one kriptovalute koje vežu svoju vrijednost prema nekom vanjskom izvoru – određenoj fiat valuti, poput dolara ili burzovno trgovanoj robi, kao što je zlato. “Ključno pitanje su stabilni zapisi”, rekao je Powell usporedivši kriptovalute vezane za američki dolar s novčnim fondovima ili bankovnim depozitima.

“Oni nevjerojatno brzo rastu, ali bez prikladne regulacije. Ako ćemo imati nešto što izgleda kao novčani fond ili depozit u banci zaista bi trebali imati adekvatnu regulaciju. A, danas ju nemamo”, kazao je Powell dodavši da bi službena digitalna valuta SAD-a otklonila potrebu za kriptovalutama ili stabilnim zapisima.

Među rastućim bojaznima zbog stabilnih zapisa je i strah da bi se oni mogle upotrijebiti za tržišne manipulacije i sumnjivo vezanje za vrijednost dolara.

Ni u Europi se ne očekuje da će reguliranje kriptovaluta zaživjeti prije 2023. S rastom popularnosti i porukama o “velikoj zaradi” sve je više upozorenja da se radi o špekulativnom ulaganju.

I Hrvatska narodna banka prije desetak dana upozorila da kriptoimovina trenutno ima obilježja špekulativnog ulaganja u kojem riskiraju izgubiti dio ili cijeli iznos uloženog, ne uživaju nikakvu pravnu zaštitu niti za ulagače postoji mogućnost da postave zahtjev za povrat izgubljenog uloga.

HNB je poručio da kriptoimovina nema pokriće kroz podršku ili jamstvo središnje banke ni ijednog drugog javnog tijela. Za razliku od štednje u bankama, uloženi iznos nije u sustavu zaštite potrošača ni u sustavu zaštite ulagatelja, a nema ni nadležne institucije kojoj se pojedinac može obratiti u slučaju gubitka novca.

“Kod korištenja i ulaganja kriptoimovine potrebno je upotrijebiti visoku razinu opreza. Ne preporučujemo ulaganje u kriptoimovinu iznosa većeg od onog koji ste spremni izgubiti”, upozoravaju.

Vrijednost je određena ponudom i potražnjom u koju su istodobno ugrađena očekivanja glede porasta vrijednosti te zarade u razlici između kupovne i prodajne cijene, a upotreba kao novca u platne svrhe je gotovo – nepostojeća.

Iznimka su stabilni zapisi čiji izdavatelji tvrde da imaju jamstvo u nekoj vrsti imovine za svaki izdani digitalni zapis, no i tim vrstama kriptoimovine treba pristupiti s oprezom jer “struktura imovine tvrtki izdavatelja nije transparentna” pa u slučaju nepovoljnih tržišnih kretanja postoji visok rizik da izdavatelji ne uspiju iskupiti izdane zapise, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments