Kriptovalute na Tifonovim crpkama

Inovacija
 Na svim Tifonovim benzinskim postajama od danas je moguće gorivo platiti u kriptovalutama. Ovo je jedna od najvećih suradnji na našem tržištu kriptovaluta, a Tifon je prva tvrtka u industriji nafte i plina u Hrvatskoj koja je zakoračila na ovo područje.

PayCek je djelo Electrocoina, najbrže rastućeg hrvatskog fintech startupa koji se promaknuo u predvodnika svoje branše. Hrvatska, slaže se i osnivač i direktor Electrocoina Nikola Škorić, stoji uz bok svjetskim trendovima na tržištu kriptovaluta koje sve brže raste, i to iz mjeseca u mjesec.

“Suradnja s Tifonom počela je u listopadu prošle godine i rezultat je toga što ozbiljne tvrtke sve više prepoznaju mogućnosti kriptovaluta. Zato je i Tifon bio zainteresiran za ovu suradnju. Vjerujem da će to potaknuti mnoge u Hrvatskoj da razmisle o ovoj opciji i da prepoznaju kako u Electrocoinu imaju kvalitetnog partnera koji tu uslugu može isporučiti kvalitetno, sigurno i bez rizika za njihovo poslovanje. Tifon ne preuzima nikakav rizik na sebe, a mi u potpunosti obrađujemo kriptovalutnu transakciju. Primjerice, ako osoba natoči goriva za 400 kuna i želi platiti u kriptovalutama, u trenutku kada mi preko PayCeka javimo Tifonu da je uplata obrađena, Tifon dobiva 400 kuna. Ni u jednom trenutku pritom nisu izloženi riziku. Platforma PayCek za prihvaćanje plaćanja kriptovalutama jamči sigurnost svakoj tvrtki koja želi omogućiti svojim klijentima tu mogućnost”, objašnjava potanko Škorić, dodajući da u sljedećih mjeseci slijede novi projekti s velikim igračima.

Po struci nuklearni inženjer, Škorić je Electrocoin osnovao 2014., samo nekoliko godina nakon što su se kriptovalute pojavile u industriji plaćanja kao novi oblik novca. Ubrzo mu se pridružio stručnjak za računalnu sigurnost Marin Maržić, a zajedno danas grade najuspješniju hrvatsku priču s više od 25.000 korisnika. U Electrocoinu nude pet kriptovaluta, no uskoro će širiti portfelj i povećavati ponudu. Status moćnog europskog igrača potvrdili su i lani nakon objave Deloitteova izvješća o 50 najbrže rastućih tvrtki srednje Europe, na kojoj su “zasjeli” na 6. mjesto s rastom od frapantnih 2617%. Veći dio njihova prometa odvija u Europskoj uniji, a manji dio u Hrvatskoj.

U svijetu danas postoji nekoliko tisuća kriptovaluta, a može ih kreirati gotovo svatko pa je pri korištenju i plaćanju važno biti oprezan, tim više što samo korištenje ne traži posebna tehnološka znanja. Stoga Electrocoin, ali i Hanfa te drugi regulatori iz industrije upozoravaju ljude da budu oprezni pri kupnji kriptovaluta, te da kupuju i investiraju u ozbiljne i provjerene kriptovalute. Škorić kaže kako je primarna ideja njihovih usluga bila da budu što jednostavnije za korištenje i kvalitetne te da pristup valutama bude dostupan širem pučanstvu.

Razvili su dosad tri proizvoda, pokrenuvši prvu i najpopularniju online mjenjačnicu u Hrvatskoj – bitcoin-mjenjacnica.hr, zatim sustav PayCek i suradnju s Hrvatskom poštom koja u svojim poslovnicama nudi otkup kriptovaluta. Otvorili su s HP-om i Crypto Center koji omogućava prodaju kriptovaluta u 55 poštanskih ureda, a u svibnju prošle godine Sveta Nedelja smjestila se među prve gradove koji su započeli proces prihvaćanja kriptovaluta.

Na sve više mjesta u Hrvatskoj moguće je kupiti i prodati kriptovalute, a upravo Electrocoin širi mrežu fizičkih mjenjačnica kojima omogućavaju da iz eura i dolara prodaju otkupljuju i kriptovalute. Prvi njihov partner bio je In Kapital mjenjačnica iz Zagreba, no Škorić je najavio širenje diljem Hrvatske u skorijem vremenu. Već se ranije zapitao zašto Hrvatska nije europski fintech hub jer, kako smatra, dobro pratimo trendove, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments