Krenula potpuna centralizacija Španjolske?

Španjolski premijer Mariano Rajoy u srijedu je napravio prvi korak prema aktiviranju članka 155 španjolskog ustava koji će mu omogućiti da suspendira katalonsku političku autonomiju i preuzme regiju.
“Kabinet se složio da formalno zatraži od katalonske vlade da potvrdi je li ili nije proglasila neovisnost”, rekao je Rajoy u kratkom televizijskom obraćanju.

“Odgovor katalonskog predsjednika odredit će buduće događaje, u sljedećih nekoliko dana”, rekao je, dodajući da će nastaviti djelovati na “oprezan i odgovoran” način.

Taj formalni zahtjev potreban je kako bi se aktivirao članak 155 Ustava koji pak ne utvrđuje nikakav vremenski rok u kojem bi se trebao dobiti odgovor. Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u utorak je obećao da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu “republiku”, istodobno odgađajući provedbu odluke kako bi se “pregovorima došlo do rješenja” s Madridom.

Europska komisija je u srijedu pozvala na očuvanje španjolskog ustavnog poretka nakon što je Katalonija proglasila neovisnost, koju je odmah potom suspendirala.

“Komisija pozorno prati stanje u Španjolskoj i ponavlja svoj raniji poziv da se u potpunosti poštuje španjolski poredak. Imamo povjerenje u španjolske institucije, u premijera Mariana Rajoya s kojim je predsjednik Jean-Claude Juncker u stalnom kontaktu te u sve političke snage koje rade na iznalaženju rješenja, koje mora biti u skladu sa španjolskim ustavom”, izjavio je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare, nakon sastanka Komisije, koja je između ostaloga razgovorala o krizi u vezi s pokušajima osamostaljenja Katalonije. “Podupiremo napore na prevladavanju podjela kako bi se osiguralo jedinstvo i poštovanje španjolskog ustava”, rekao je Dombrovskis.

Nakon referenduma održanog 1. listopada, koji španjolska vlada ne priznaje, katalonski čelnik Carles Puigdemont potpisao je u utorak navečer dokument u kojem se proglašava neovisnost Katalonije od Španjolske, ali ga je odmah suspendirao i pozvao na dijalog s Madridom. uigdemont je u utorak pred regionalnim parlamentom izjavio kako je referendum 1. listopada dao njegovoj vladi mandat da pretvori Kataloniju u “neovisnu državu”, no da se taj proces treba zamrznuti radi pregovora sa središnjom vladom.

U srijedu se sastala španjolska vlada nakon čega je premijer Mariano Rajoy najavio prvi korak prema aktiviranju članka 155 španjolskog ustava koji će mu omogućiti da suspendira katalonsku političku autonomiju i preuzme regiju. “Kabinet se složio da formalno zatraži od katalonske vlade da potvrdi je li ili nije proglasila neovisnost”, rekao je Rajoy u kratkom televizijskom obraćanju.

“Odgovor katalonskog predsjednika odredit će buduće događaje, u sljedećih nekoliko dana”, rekao je, dodajući da će nastaviti djelovati na “oprezan i odgovoran” način.

Niti Kurdi neće vidjeti nezavisnost?

Sud u Bagdadu naredio je u srijedu uhićenje predsjednice i dvojice članova povjerenstva koji su organizirali referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana, rekao je glasnogovornik sudskog vrhovnog vijeća Abdel Satar al-Birekdar.

Ta odluka je donesena nakon što se pravosuđu obratilo nacionalno vijeće sigurnosti kojim predsjeda irački premijer Haider al-Abadi i u kojem je nekoliko ministara, precizirao je.

Hendren Saleh, predsjednica povjerenstva kao i Jari Hadji Omar i Vahida jofo Hermez organizirali su referendum kršeći odluku irčakog Vrhovnog suda, istaknuo je.

Vrhovni sud je odlučio 18. rujna obustaviti taj referendum u autonomnoj regiji Kurdistana, ocijenivši da je u suprotnosti s Ustavom.

Nalog za uhićenjem odgovornih za organiziranje referenduma je izdao istražni sud.

Tim nalogom se onemogućava troje kurdskih dužnosnika, koji su odlazili na brojne susrete s dužnosnicima Bagdada prije referenduma, da se kreću po iračkim pokrajinama.

Točno dva tjedna nakon uvjerljive pobjede na spornom referendumu, kriza se i dalje pogošava između Erbila i Bagdada.

U ponedjeljak je središnja vlada najavila nove gospodarske i pravosudne mjere protiv iračkog Kuridstana.

Rano ujutro u srijedu je irački Vrhovni sud objavio da nije nadležan za presude zastupnicima središnjeg parlamenta u Bagdadu koji su promicali referendum o neovisnosti u iračkom Kuristanu ili su glasali na tom referendumu.

 

You may also like