Kremlj žali što se Rusija koristi u američkoj predsjedničkoj kampanji

Kremlj je u srijedu priopćio da žali zbog činjenice da su Rusija i predsjednik Vladimir Putin postali neizostavni dio američke predsjedničke kampanje, dodavši da im je dosta toga da se Rusija pritom obično predstavlja u negativnom svjetlu.

Kremlj se oglasio nakon što republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump dan ranije kazao da je Rusija prekršila sporazum sa SAD-om o prekidu vatre u Siriji te da Putin nema poštovanja za američke vođe. “Naravno da bismo željeli da se naša zemlje spominje samo u pozitivnom kontekstu, ali na našu žalost mi znamo da igranje na rusku kartu i spominjanje našeg predsjednika je praktičko postalo neizostavni dio američke predsjedničke kampanje”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dan ranije Sjedinjene Države su izgubile strpljenje i suspendirale pregovore s Rusijom o prekidu vatre, pošto se raspalo primirje dogovoreno 9. rujna. “Svima je isteklo strpljenje s Rusijom”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, pojasnivši da “Rusija nije poštovala obveze koje je preuzela”, napose u humanitarnim pitanjima i nije “bila sposobna osigurati” da sirijski režim prekine bombardiranja što je bilo predviđeno rusko-američkim sporazumom od 9. rujna.

Američka strana je iz toga zaključila da su Rusija i sirijski režim odlučili sirijsko pitanje, odnosno višegodišnji sukob između vlasti u Damasku i oporbene i islamističke oporbe, riješiti vojnim putem.

State Department također optužuje Rusiju i druge sirijske saveznice da pojačavaju napade na civilna područja. Ruska strana pak tvrdi SAD da štiti jednu džihadističku skupinu u Siriji u želji da sruši sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti. Moskva opetovano optužuje SAD da ne ispunjava svoje obećanje da će uvjeriti pobunjeničke snage da se odvoje od džihadista kao što je Fronta Nusra, koja je u srpnju promijenila ime u Frontu Fateh al-Šam, odrekavši se povezanosti s al-Kaidom.

U međuvremenu, dok pršte optužbe između dviju strana o odgovornosti za propast prekida vatre u Siriji, rusko ministarstvo obrane u utorak je potvrdilo da je Siriji isporučen ruski protuzračni raketni sustav S-300 u cilju, kako se pojašnjava, zaštite ruske mornaričke baze u obalnom gradu Tartusu.

You may also like

0 comments