Kremlj: Ovo je ozbiljan incident, ali pričekajmo istragu

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je u utorak “ozbiljnim incidentom” rušenje ruskog vojnog zrakoplova nad Sirijom, ali je rekao da se ne trebaju iznostiti preuranjene ocjene budući da ministarstvo obrane nije navelo uzroke pada nego je priopćilo da je avion “vjerojatno” srušen, javljaju ruski mediji. “Moramo biti strpljivi, to je vrlo ozbiljan incident, ali opet, bez svih informacija bilo bi pogrešno nešto govoriti”, rekao je Peskov.

“Zasad nismo čuli od ministarstva obrane uzroke pada našeg borbenog zrakoplova. Ono što sigurno znamo je da se avion nalazio u zračnom prostoru Sirije, nad teritorijem Sirije. U priopćenju ministarstva obrane korištena je riječ ‘vjerojatno’ oboren”, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje hoće li Moskva pribjeći članku 51 Povelje UN-a koji predviđa pravo države na samoobranu. “Dok se ne pojavi točna informacija na to je pitanje nemoguće odgovoriti”, istaknuo je Peskov.

Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbog navodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao deset upozorenja. Rusko ministarstvo obrane objavilo je međutim da zrakoplov nije ušao u turski zračni prostor. Ovo je prvi put da je neka zemlja NATO-a srušila ruski ili sovjetski zrakoplov još od pedesetih godina 20. stoljeća. U Kremlju nisu potvrdili izvješća ruskih medija da će predsjednik Vladimir Putin popodne održati izvanredni sastanak ruskog vijeća sigurnosti. Ranije je rusko ministarstvo obrane priopćilo da se “ruski borbeni zrakoplov Su-24 srušio na teritoriju Sirije u utorak vjerojatno zbog napada sa zemlje”, ističući da se navedeni zrakoplov cijelo vrijeme nalazio u sirijskom zračnom prostoru.

Turski borbeni zrakoplovi F-16 srušili su avion nedaleko od sirijske granice nakon opetovanih upozorenja o kršenju zračnog prostora, ali Moskva tvrdi da može dokazati da zrakoplov nije napuštao sirijski zračni prostor. “Podaci koje imamo ovdje vrlo su jasni. Dva zrakoplova približavala su se našoj granici i mi smo ih upozorili jer su dolazili previše blizu”, rekao je jedan visoki turski dužnosnik za Reuters. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračni prostor, ali je ignorirao upozorenja. Zrakoplov je srušen na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.

Sirijski Turci ustvrdili su da je jedan pilot poginuo nakon pada zrakoplova. Prema prvim informacijama, oba su se pilota uspjela katapultirati iz aviona, a nakon toga je jedan od njih navodno pao u ruke pobunjenika dok za drugim tragaju. To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada. Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o “razvoju događaja na sirijskoj granici” konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenijeli su turski mediji.

Očekuje se da će se NATO uskoro oglasiti priopćenjem o incidentu, a Sjevernoatlantsko vijeće NATO-a održat će na traženje Turske izvanredni sastanak na razini veleposlanika u utorak poslijepodne.
Također se očekuje se da bi ruski predsjednik mogao dati izjavu o incidentu. U gornjem domu ruskog parlamenta rušenje zrakoplova nazvali su “međunarodnom provokacijom”.

You may also like