Kremlj: Nakon odlaska Tillersona odnosi nikad lošiji

Odnosi između Moskve i Washingtona ne mogu biti gori nakon odlaska američkog državnog tajnika Rexa Tillersona kojeg zamjenjuje Mike Pompeo, ocijenio je u srijedu Kremlj, navodeći kako se samo nada “konstruktivnom” pristupu SAD-a.
“Teško možemo pasti niže … zato je u ovom trenutku malo vjerojatno da se treba pribojavati degradacije”, izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

“U svakom slučaju preostaje nada u konstruktivni pristup bilateralnim odnosima. Nade uvijek ima”, dodao je Peskov. Donald Trump objavio je u utorak kako otpušta Rexa Tillersona s kojim je imao očito teške odnose, a zamjenjuje ga sadašnjim direktorom CIA-e Mikeom Pompeom.

Prije nego je postao šef diplomacije, Tillerson je radio gotovo 20 godina u uskoj vezi s Rusijom u okviru svojih dužnosti na čelu ExxonMobila, redovito se susrećući s Vladimirom Putinom.

No, usprkos njegovu imenovanju i obećanjima o pomirenju Donalda Trumpa, odnosi Moskve i Washingtona stalno su se pogoršavali nakon izbora Trumpa, zatrovani optužbama o umiješanosti u predsjedničke izbore 2016.

Velika Britanija rekla je u srijedu UN-ovom Vijeću za ljudska prava da ruska uporaba vojnog nervnog otrova, koji je korišten u pokušaju ubojstva bivšeg ruskog špijuna, predstavlja bezobzirno kršenje međunarodnog prava i trebalo bi poslužiti kao upozorenje međunarodnoj zajednici.

“Vijeće i Opća skupština UN-a osudili su rusko kršenje međunarodnog prava. Njezino bezobzirno ponašanje je uvreda svemu što ovo tijelo zastupa”, izjavio je pred Vijećem u Ženevi britanski veleposlanik Julian Braithwaite.

Britanija je spremna za obračun s Rusijom u srijedu nakon što je u ponoć istekao rok Moskvi koji je postavila premijerka Theresa May za iznošenje objašnjenja o tome kako je nervni otrov iz vremena SSSR-a korišten u pokušaju ubojstva bivšeg ruskog dvostrukog agenta.

Premijerka May kazala je kako je Rusija “vrlo vjerojatno” odgovorna za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri nervnim otrovom koji je razvila sovjetska vojska.

Rusija, koja odbacuje bilo kakvu upletenost u taj slučaj, priopćila je da neće odgovoriti na premijerkin ultimatum sve dok ne dobije uzorke nervnog otrova, pozivajući se na odredbu Konvencije o zabrani kemijskog oružja.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Moskvi da ta konvencija predviđa u slučaju korištenja zabranjenih supstanci da se osumnjičenoj zemlji omogući pristup uzorcima supstance kako bi mogla provesti vlastite odgovarajuće analize.

“Službenom notom smo zatražili pristup toj supstanci i svim elementima istrage pošto je jedna od žrtava ruska građanka Julija Sripal. Ti su zahtjevi odbačeni”, rekao je Lavrov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u srijedu da “Moskva nema nikakve veze s tim što se dogodilo u Britaniji”. “Ona (Moskva) neće prihvatiti potpuno neutemeljene optužbe usmjerene protiv nje i također ne prihvaća jezik ultimatuma”, kazao je.

Ponovio je da je Rusija i dalje otvorena za suradnju s Britanijom u istrazi trovanja optuživši britanske vlasti da odbijaju dijeliti informacije s Moskvom.

Ruski predstavnik u UN-ovom Vijeću za ljudska prava nije spominjao taj incident u svom obraćanju u Ženevi. Očekuje se da će May kasnije tijekom dana u parlamentu objaviti odgovor Britanije na istek roka u kojemu je Moskva trebala pružiti objašnjenje.

London je pozvao zapadne saveznike na koordinirani odgovor, zamrzavanje imovine ruskih poslovnih čelnika i dužnosnika, ograničavanje njihova pristupa londonskom financijskom centru, protjerivanje diplomata pa čak i pokretanje ciljanih kibernetičkih napada.

You may also like