Kremlj: drugi razgovor Putina i Erdogana u dva dana

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u subotu, drugi dan uzastopce, sa svojim turskim kolegom Tayyipom Erdoganom o stanju u Siriji, točki prijepora između dvije zemlje, objavio je Kremlj.

Putin i Erdogan u telefonskom razgovoru “razmijenili su mišljenja o stanju u Siriji”, kaže se u kratkom priopćenju ureda ruskog predsjednika.

Prvi razgovor, u petak na tursku inicijativu, bio je posvećen odnosima Moskve i Ankare kao i rješavanju sirijskog sukoba te dijalogu čiji je cilj “koordinacija poduzetih napora u borbi protiv terorizma”, objavio je isti izvor.

Po turskim dužnosnicima, tema prvog razgovora bila je prije svega smrt četvorice turskih vojnika u Siriji u četvrtak, nakon bombardiranja koje Ankara pripisuje sirijskom režimu koji podupire Moskva.

Turska je prije godinu dana srušila ruski vojni zrakoplov na sirijskoj granici, što je uzrokovalo duboku diplomatsku krizu između Ankare i Moskve.

Otad su se odnosi poboljšali ali Turska i Rusija nalaze se na suprotstavljenim stranama oko sirijskog pitanja, gdje Ankara podupire pobunjenike koji pokušavaju svrgnuti Bašara al Asada kojeg pak podupire Moskva.

(Agencija)

You may also like