Kregar: Most zanimaju resori, a ne načelni zahtjevi

U specijalnoj emisiji na N1 gostuje Josip Kregar, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Josip Kregar je komentirao sedam zahtjeva Mosta i koliko su realni, ali i to koliko bi mogli trajati pregovori s HDZ-om. Netom nakon izbora Božo Petrov je najavio da će se pregovori riješiti u sedam dana, no Kregar kaže da to nije realno. “Petrov je i ranije davao obećanja i postavljao zahtjeve, oni se ne mogu raspraviti tako brzo”, naveo je Kregar posebno ističući da nije realan Mostov zahtjev da se neki zakoni rasprave u Saboru prije formiranja nove Vlade. “Radi se o nastavku predizborne kampanje. U pregovorima Mostu nisu glavni ti zahtjevi, već tko će dobiti pojedini resor”, ocjenjuje Kregar.

“Most već ima svoje kandidate, ljude koji su u tehničkoj vladi obavljali funkcije, i njihov je glavni cilj zadržati ih na tim funkcijama, a to sigurno nisu onih sedam zahtjeva”, dodaje. Odugovlačenje u pregovorima, ističe, odgovara HDZ-u: “Odugovlačenje je najvažnija činjenica koju treba imati na umu, a ona odgovara HDZ-a ako nema iskrene namjere s Mostom.”

Kregar ocjenjuje da posljedica izbora nije samo velika pobjeda HDZ-a, već i neuspjeh Narodne koalicije i ono što je dovelo do raspada oporbe i stranaka koje su u njoj. “Još se neko vrijeme neće biti sposobni suprostaviti HDZ-u, a to tu stranku u pregovorima stavlja u dobru poziciju”, ističe Kregar.

Plenković će tako, kaže, imati više mogućnosti s odugovlačenjem pregovora. “HDZ dolazi u vrlo nadmoćnu poziciju, gdje mogu prihvatiti disidente, prebjege i pojedine zastupnike, i neće nužno trebati podršku Mosta”, ističe Kregar i podsjeća da su uz HDZ-a i manjine koje su već najavile da će podržati Plenkovića.

Kregar ocjenjuje da nije nemoguće da se neke stranke iz postojeće lijeve koalicije pridruže vladajućima, jer će pojedini članovi zaželjeti zadržati kontrolu nad nekim resorima koje su do sada držali. “Te stranke su vrlo osjetljive na velikodušne ponude koje im HDZ može dati”, kaže Kregar.

Na pitanje u kakvoj je poziciji Andrej Plenković, Kregar odgovara da on ima tri glavna problema. Prvi je stara struktura u HDZ-u, koja je nastala u periodu kada je stranku vodio Karamarko.”Plenkoviću je ostalo kukavičje jaje”, slikovit je Kregar. Druga stvar je, dodaje, činjenica da je HDZ dao vrlo puno obećanja a koja se tiču i pojedinih lobističkih skupina i poduzetnika, i tu Plenković, kaže, nije naslijedio dobru poziciju jer s tim skupinama HDZ nikada nije razvio dobre odnose. Kao primjer je naveo odnose s bankama. Treći veliki problem za Plenkovića, ističe Kregar, je to što nemamo vanjsku politiku.

Kregar je komentirao sastanak glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje i Hrvoje Runtića, odbjeglog iz Živog zida. “To je predstava za javnost, a pregovori se odvijaju iz zatvorenih vrata”, kazao je za N1.. Što se tiče pregovora HDZ-a i Mosta, zaključuje Kregar, ne radi se o iskrenim razgovorima već hvatanju pregovaračkih pozicija za sljedće četiri godine.

You may also like

0 comments