Kreditori će ući u sanaciju banaka, dogovorili su globalni regulatori

Globalni regulatori postigli su načelni sporazum o usvajanju standarda koji bi od banaka zahtijevao da drže dovoljno dioničkog kapitala i obveznica da ih u slučaju nevolje ne moraju spašavati porezni obveznici već bi se u sanaciju uključili kreditori.

Predloženi je standard poznat pod nazivom kapacitet za potpunu apsorpciju gubitaka (TLAC) a poštovalo bi ga gotovo svih 30 velikih banaka koje je globalni regulator Odbor za financijske usluge (FSB) uvrstio na popis onih od “važnosti za globalni financijski sustav”, poput Goldman Sachsa, Deutsche Banka i HSBC-a.

Prijedlog je usvojen na sastanku FSB-a na kraju prošlog tjedna a guverner britanske središnje banke Mark Carney, aktualni predsjedatelj FSB-a, nazvao ga je posljednjom velikom reformom nakon globalne financijske krize, kada su porezni obveznici platili račun spašavanja velikih financijskih institucija. “Na današnjem su sastanku članovi FSB-a razmotrili procjene o utjecaju TLAC-a i usuglasili se o nacrtu konačnih principa i o ažuriranom popisu osnovnih uvjeta”, stoji u FSB-ovom priopćenju sa sastanka, objavljenom u petak kasno navečer.

Regulator nije objavio detalje sporazuma a upućeni je izvor za Reuters kazao da zrcali prijedloge sa sastanka 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, održanog ovog mjeseca u Ankari. Po tome bi sporazum predviđao uvođenje “zaštitnog sloja” duga od 2019. čiji bi vlasnici u slučaju da se banka nađe u problemima sudjelovali u sanaciji sa ciljem da se udio dioničkog kapitala u rizikom ponderiranoj imovini podigne na 16 posto, kazao je izvor.

U drugoj fazi tog procesa koja bi počela teći od 2022. taj bi se udio povećao na 22 posto, navodi Reuters. Iz FSB-a navode da njegovi članovi podupiru daljnju primjenu solidnog minimalnog standarda, dodajući da će TLAC i pripadajući rokovi biti dovršeni do sumita G20 u studenom ove godine. Odvojeno je FSB odobrio i prvu verziju sličnog propisa za velike osiguravatelje, takozvani standard veće sposobnosti za apsorpciju gubitaka koju od njih zahtijeva dodatni zaštitni mehanizam, povrh temeljnih kapitalnih zahtjeva.

You may also like