Kreditne agencije predviđaju veću autonomiju Kataloniji, ali bez suvereniteta

Bonitetna agencija Moody’s poslala je u ponedjeljak ulagačima obavijest u kojoj procjenjuje kako će španjolska pokrajina Katalonija dobiti veću autonomiju, ali neće se odcijepiti od Španjolske unatoč referendumu najavljenom za 1.listopada.
“Naša procjena je da će Katalonija i dalje biti dio Španjolske. Puno je prepreka postizanju nezavisnosti, među kojima čvrsto protivljenje središnje vlade te pravne i ustavne mjere, kao i ankete prema kojima je potpora odcjepljenju ispod potrebne većine”, naveo je Moody’s u svojoj obavijesti.

Španjolski Ustavni sud zabranio je održavanje referenduma nakon što je katalonski parlament donio zakon o njegovom održavanju. Unatoč tome katalonska vlada nastavlja s pripremama za organiziranje referenduma što je zaoštrilo odnose Barcelone i Madrida.

“Ako se i nastavi s referendumom, te pobijede zagovornici nezavisnosti, nedostatak pravnog temelja i izostanak potrebnog sudjelovanja vjerojatno će nagristi njegov legitimitet”, navode analitičari Moody’sa Sarah Carlson i Marisol Blázquez.

Zakon o referendumu o samoodređenju, kojeg je prošli tjedan potvrdio katalonski parlament, ne određuje koliki postotak stanovnika treba izaći kako bi izjašnjavanje bilo valjano. Zakon propisuje kako će nezavisnost Katalonije biti potvrđena ako broj glasova u korist samostalnosti nadmaši one koji joj se protive.

Referendum bi se trebao održati za 20 dana, a pobijede li pobornici odcjepljenja katalonska vlada namjerava proglasiti republiku Kataloniju.

Španjolska vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya pokrenula je niz pravnih mjera u cilju sprečavanja održavanja referenduma. Španjolski Ustavni sud je naveo kako je referendum protivan ustavu te je upozorio javne službenike o mogućim posljedicama sudjelovanja u organizaciji izjašnjavanja stanovnika.

Fitch smatra da unatoč visokim tenzijama između Madrida i Barcelone, koje u kratkom roku onemogućavaju postizanje sporazuma o većoj autonomiji te regije na sjeveroistoku Španjolske, postoji realna opcija takvog dogovora. “S obzirom na pritisak zagovornika nezavisnosti izgledno je da će središnja vlast prenijeti dio nadležnosti na regionalnu vladu. Naše mišljenje je da će u sklopu pronalaženja rješenja katalonska vlada dobiti ono u čemu se najviše inzistiralo u Kataloniji, napose u području fiskalne politike i regionalnog financiranja, koje bi bilo u skladu s ustavom”, priopćio je Moody’s.

“Španjolska je već jedna od najdecentraliziranijih zemalja u Europskoj uniji u terminima izdataka javnog sektora premda je prema nadležnosti nad skupljanjem poreza među najcentraliziranijim zemljama”, dodala je agencija.

Fitch navodi kako je od 2012. godine Katalonija primila od središnje države 68,5 milijardi eura preko različitih mehanizama, napose preko fonda za autonomnu likvidnost (FLA) stvorenog te godine.

Pojačavanje tenzija moglo bi ugroziti kreditnu ocjenu duga Katalonije, ali i španjolski kreditni rejting. U Kataloniji živi 7,5 milijuna od ukupno 46,5 milijuna stanovnika Španjolske te ona sudjeluje s jednom petinom u BDP-u zemlje što ju svrstava među najbogatije regije.

You may also like

0 comments