Kreće zabrana uvoza ruskih dijamanata

Novi krug sankcija

Europska unija mora prestati uvoziti dijamante iz Rusije, navodi pet od 27 zemalja EU u zajedničkom prijedlogu u koji je agencija Reuters imala uvid.
Odluka bi morala biti jednoglasna kako bi postala dio novog kruga sankcija usmjerenih prema Ruskoj Federaciji, što je do sada odbijala Belgija – dom najvećeg svjetskog centra za trgovinu dijamantima, Antwerpena.

Europska komisija bi ovaj tjedan trebala predstaviti službeni prijedlog dodatnih sankcija protiv Moskve, navodi Reuters.

Poljska, Irska, Litva, Estonija i Latvija predložile su zabranu uvoza dijamanata iz Rusije, gdje je tvrtka “Alroza” najveći svjetski proizvođač nebrušenog dragog kamenja.

Predstavnik Svjetskog dijamantnog centra u Antwerpenu rekao je da će sankcije oduzeti oko 30 posto poslovanja i pogodovati suparničkim trgovačkim centrima, dodajući da bi kupcima trebalo dopustiti da sami odluče žele li ruske dragulje.

Reuters dodaje da belgijsko ministarstvo vanjskih poslova i diplomatska misija pri EU nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Nakon prijedloga Europske komisije o novim sankcijama, diplomati i ministri će voditi pregovore dok ne postignu konsenzus, inače će ovo pitanje ići pred nacionalne čelnike koji će se sastati u Pragu 6. i 7. listopada, dodaje britanska agencija.

You may also like