Kreće sastanak Vlade i Debeljaka oko analize restrukturiranja

Analitička rasprava
Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u petak kako s početkom idućeg tjedna s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i Upravom Uljanika kreće “analitička rasprava” o modelu i programu restrukturiranja Uljanika, a model koji bude prihvatljiv za državu bit će predstavljen premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi.

“Od ponedjeljka krećemo u analitičku raspravu s Debeljakom i Upravom Uljanika, a nakon toga jedan od modela za koji se i Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva odluči da je za državu prihvatljiv prezentirat će premijeru i Vladi”, rekao je Horvat odgovarajući na upite novinara u Ministarstvu gospodarstva gdje je dodijelio potvrde o statusu korisnika potpora za ulaganje i odluka o odobravanju bespovratnih novčanih potpora temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

Ministar kaže kako će, kada od Debeljaka dobije analizu u što je spreman investirati i na koji način je s državom spreman ući u proces restrukturiranja ili međufinanciranja dok se ne izradi program restrukturiranja, imati potpunu informaciju o modalitetu s kojim će se onda Vlada složiti ili ne.

Smatra da je Debeljak protekla dva tjedna imao dovoljno vremena za analitički proces i vjerodostojan prijedlog te da dokaže koji su njegovi izvori financiranja. Horvat kaže i kako ima informacije da je Debeljak razgovarao s nekoliko domaćih i inozemnih banaka, ali ne zna je li koja od njih odlučila hoće li ga podržati. Procjenjuje da Debeljak ima potencijal da u roku od mjesec dana od kada se dogovori model, izradi program restrukturiranja.

Podsjeća kako je Europska komisija jasno rekla da će za analizu programa restrukturiranja trebati tri do četiri mjeseca. “U očekivanju sam da će se u sljedeća tri do četiri mjeseca dobiti konačan zaključak na koji način u restrukturiranje. Do tada s Debeljakom raspravljamo o modelu međufinanciranja i koliko je novca treba da bi nastavili graditi brod koji stvara veliku prijetnju za proračun”, rekao je, dodajući kako je pri kraju memorandum koji bi se trebao potpisati s vlasnikom tog broda odnosno Jan De Nul grupom.

Horvat kaže i kako je za međufinanciranje, prema procjenama Uprave, potrebno otprilike 600 milijuna kuna. “Krenemo li u to međufinaciranje paritetom 50:50, na kakav se način priprema i radi program restrukturiranja, to pred nas stavlja obvezu i odluku od otprilike 300 milijuna kuna, a Debeljaku isto toliko”, rekao je.

Na novinarski upit do kada je valjanost Debeljakove ponude, ministar odgovara kako valjanost nije definirana spram datuma odluke o modelu financiranja, već je bila vremenski limitirana dok se Debeljak izabere ili ne kao strateški partner. “S obzirom da su Uprava i Nadzorni odbor prihvatili Debeljaka s talijanskim Fincantierijem kao strateškog partnera, ta ponuda na neki način nema više vremenskog limita”, kazao je.

Upitan za današnju objavu Uljanika i 3. maja da odgađaju objavu financijskih izvješća za prošlu godinu uz ostalo i zbog izostanka resursa koji su nužni za utvrđivanje i procjenu financijske situacije u pojedinim članicama Uljanik grupe i Uljanika d.d., Horvat je odgovorio kako je to pitanje za Upravu.

No, dodaje, kako se u Uljaniku i 3. maju na dnevnoj bazi događa odljev radne snage, što stvara veliku prijetnju i za mogućnost da se brodovi koji su trenutno na navozima mogu završiti. Poručio je kako je želja da se nastavi izgradnja četiri broda koja su na navozima i da Uprava osigura sve potrebne resurse kako bi se taj kontinuitet nastavio.

Četiri sindikata koji djeluju unutar Uljanikovih društava i brodogradilišta 3. maj poslali su u ponedjeljak pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu i financija Zdravku Mariću za hitnim sazivanjem sastanka zbog “neisplate pet plaća radnicima Uljanika te već odrađenog šestog mjeseca za kojeg nema jamstva za isplatu” te predlažu da se sastanak održi još danas.

“Radnici žele svojim radom zaraditi svoje plaće, ali i redovno ih primati. Stoga smatramo da je Uprava Uljanika odabirom Tomislava Debeljaka za strateškog partnera, uz dostavu financijskih podataka, odradila sve što je u njihovoj moći. Dakle, na Vladi i novom strateškom partneru je sada da donesu konačnu odluku o rješenju statusa Uljanika i 3. maja i time zaustave agoniju koju osjećaju radnici navedenih društava, njihovi članovi obitelji, radnici kooperacije i dobavljača materijala te njihove obitelji, ali i radnici i vlasnici obrta i trgovina čije se usluge koriste” – navode sindikati u pismu poslanom ministrima gospodarstvu i financija.

Traže da se na sastanku donese konačna odluka u kojoj će svi navedeni dionici participirati, te da se krene primjenom dogovorenih poslovnih aktivnosti i u tijekom tjedna isplate sva zaostala potraživanja prema radnicima i onima koji bez tih potraživanja ne mogu preživjeti.

“Mnogim radnicima banke su sjele s ovrhama, radnici nemaju više novaca za prehraniti članove obitelji, financijske rezerve su utrošene i većina radnika bit će prisiljena dati otkaz i krenuti na na zavod za zapošljavanje gdje će imati nekakva primanja ili potražiti posao u inozemstvu”, naveli su sindikati.

Dodali su kako je dio potrebnih radnika, koji bi dovršili gradnje u Uljaniku odnosno započeli rad na novogradnjama, spreman vratiti se u Uljanik i popuniti potrebni manjak radne snage.

You may also like

0 comments