Kreće Marshallov plan za Ukrajinu

Beč – Nekoliko bivših europskih čelnika, među kojima bivši europski povjerenici Guenter Verheugen i Peter Mandelson, te bivši ministri Bernard Kouchner i Peer Steinbrueck, najavili su u utorak u Beču pokretanje budućeg “Marshallovog plana za Ukrajinu”.

“Ako uspijemo predstaviti taj plan … francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ispunit ćemo ono što je uspio George Marshall, jedan od očeva Europe”, rekao je francuski filozof Bernard-Henry Levy, glasnogovornik te inicijative poticanja zbližavanja Ukrajine s Europskom unijom. Uz podršku oligarha Dmitrija Firtacha, “Agencija za modernizaciju Ukrajine”, predstavljena u utorak u Beču, trebala bi prikupiti 300 milijarda eura. “EU, kao i Ukrajina, treba sudjelovati. Trebamo takvo unutrašnje tržište”, rekao je Firtach.

Sudionici žele do jeseni razraditi glavni plan za obnovu zemlje, inspiriran planom američkog državnog tajnika Georgea Marshalla nakon Drugog svjetskog rata u Europi. Verheugen, bivši povjerenik za proširenje, bit će zadužen za integraciju Ukrajine, Mandelson za trgovinu, Steinbrueck, bivši njemački ministar financija za poreznu politiku, a Kouchner, bivši francuski ministar vanjskih poslova i suosnivač nevladine udruge Liječnici bez granica, za zdravstvo.