Kreće lanac opskrbe vodikom

Japan i Australija
Japan je nedavno objavio da želi biti ugljično neutralan do 2050. a jedan od načina bit će korištenje vodika iz australskog lignita. “Lanac opskrbe vodikom” zajednički je projekt japanske i australske vlade s ciljem stvaranja jeftine električne energije koja ne zagađuje okoliš.

Eksperiment na kojem trenutno rade Japan i Australija trebao bi pokazati može li se vodik koristiti sigurno i ekonomično za proizvodnju energije za kućanstva. Tekući vodik koji će se koristiti za ovaj eksperiment proizvodit će se u Australiji, gdje se ekstrahira iz lignita. Ovaj način proizvodnje vodika trenutno je najisplativiji za Japan, čak i ako se uzmu u obzir troškovi njegovog prijevoza preko čak 9000 kilometara. Korištenje vodika za proizvodnju električne energije testirat će se na japanskom otoku Kobe.

Ako sve bude u redu, lanac opskrbe “vodikovom strujom” širit će se širom zemlje od 2022. ili 2023. godine. Međutim, izazovi su brojni. Za početak, kako transportirati tekući vodik? Japan je u tu svrhu sagradio poseban brod, budući da se ta tekućina mora držati na temperaturi od -253 Celzija, što, ironično, zahtjeva veliku količinu električne energije. Također, postavlja se pitanje koliko je postupak ekstrakcije vodika iz lignita uopće “zelen”, budući da se tijekom ekstrakcije jedne tone vodika emitira 20 tona ugljičnog dioksida, piše Energetika-net

You may also like

0 comments