Kreće kampanja Britain Stronger in Europe

Kampanja za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji trebala bi krenuti u ponedjeljak, za referendum čije je održavanje premijer David Cameron obećao do kraja 2017. godine, prenose agencije. Pod nazivom “Britain Stronger in Europe” kampanju će voditi poslovni čovjek lord Stuart Rose, nekadašnji predsjednik uprave tvrtke Marks and Spencer.

“Smatram da smo jači, bogatiji i sigurniji u Europi nego što bismo bili sami”, navodi se u Roseovu govoru povodom pokretanja kampanje, prema izvadcima njegova govora objavljenima unaprijed, prenosi AFP. “Neću nikome dopustiti da mi kaže da sam manje Englez jer vjerujem u Veliku Britaniju najjaču moguću u području gospodarstva, sigurnosti i društva”, stoji u Roseovu govoru.

Premijer David Cameron obećao je održavanje referenduma o pitanju članstva Velike Britanije u EU-u do kraja 2017. godine. Pod pritiskom je stranke UKIP i euroskeptičkog krila vlastite Konzervativne stranke. Rasprava o britanskom članstvu u najvećem svjetskom trgovinskom bloku zahuktava se dok se stanovnici Velike Britanije pripremaju za referendum. “Vjerujem da je Britanija snažnija unutar Europe”, kazao je Rose. “Na predstojećem referendumu treba izabrati između toga da bude snažnija, sigurnija i bolja unutar granica Europe ili da krene u nepoznato, dovodeći u opasnost prosperitet zemlje, prijeteći takvim potezom svojoj sigurnosti i smanjujući utjecaj Velike Britanije u svijetu”.

Rose, koji trenutačno obavlja dužnost predsjednika online supermarketa Ocadi, član je Doma lordova. Kao bivši direktor tvrtke Marks and Spencer, najvećeg britanskog trgovca odjećom, snažno će zastupati stajalište brojnih britanskih poslovnih ljudi koji smatraju kako je bolje da Velika Britanija ostane u bloku nego da iz njega iziđe.
Brojne britanske tvrtke zabrinute su zbog mogućnosti gubitka lakog pristupa svojim glavnim izvoznim tržištima, kao i zbog utjecaja potencijalnog izlaska zemlje iz EU-a na britansku industriju financijskih usluga.

You may also like