Krčki i poljski LNG su ključni projekti Europske unije

Europska komisija donijela je u srijedu popis 195 ključnih energetskih infrastrukturnih projekata kojima će se pridonijeti ostvarenju europskih energetskih i klimatskih ciljeva. Ti projekti od zajedničkog interesa su ključne sastavnice energetske unije EU-a. Izgradnja LNG terminala na Krku kao i projekti koji će omogućiti povezivanje tog terminala s LNG terminalom u Poljskoj i dalje su među ključnim energetskim infrastrukturnim projektima.

Za projekte od zajedničkog interesa predviđeni su ubrzani postupak izdavanja dozvola i poboljšani regulatorni uvjeti. Može se dobiti i financijska potpora u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Za bržu provedbu projekta od zajedničkog interesa EU putem CEF-a osigurano je 5,35 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Jučer objavljeni popis projekata od zajedničkog interesa ažurirana je verzija popisa donesenog u listopadu 2013. godine. U protekle dvije godine 13 projekata je završeno ili će se u njihovu realizaciju krenuti do konca ove godine, dok se za 62 projekta očekuje da će biti dovršeni do konca 2017. godine. Većina projekata na ažuriranoj listi odnosi se na područje električne energije, 77 su vezana uz plin, sedam naftu dok je u tri slučaja riječ o projektima pametnih mreža.

Komisija je jučer predstavila i prvo izvješće o stanju energetske unije. Ističe se kako je od donošenja Okvirne strategije za energetsku uniju prije devet mjeseci učinjen veliki napredak. Prema podacima za Hrvatsku, kapaciteti povezivanja u području električne energije u 2014. godini iznosili su 69 posto što je iznad ciljeva EU za razdoblje do 2020. godine, odnosno 2030. godine. Hrvatska u području električne energije planira nekoliko projekata od zajedničkog interesa. Tako se očekuju značajna ulaganja u projekte izgradnje visokonaponskog dalekovoda između Hrvatske i BiH kao i visokonaponskog dalekovoda između Hrvatske, Mađarske i Slovenije, piše Novi list.

Tri od 33 ključna plinska infrastrukturna projekta koja omogućuju energetsku sigurnost na razini EU-a važni su za Hrvatsku. To su LNG na Krku te njegovo povezivanje s nedavno otvorenim LNG terminalom u Poljskoj, kao i dvosmjerni protok plina iz Hrvatske prema Mađarskoj i Jadransko-jonskom plinovodu kao dijelu novog balkanskog plinovoda povezanog na transjadranski plinovod.Komisija smatra da je tržišno natjecanje u energetskom sektoru u Hrvatskoj i dalje vrlo ograničeno, pa se tako podsjeća i da se trgovina na veliko plinom temelji na bilateralnim ugovorima, ali i kako bi Hrvatska trebala pojačati napore s ciljem deregulacije veleprodajnih cijena. Treba poduzeti i potrebne korake za uklanjanje prepreka u izvozu i uvozu plina.

You may also like

0 comments