Kraljica odobrila suspenziju parlamenta do Brexita, oštar pad funte

Pad funte
Britanska kraljica Elizabeta odobrila je plan premijera Borisa Johnsona da suspendira parlament, objavilo je u srijedu Kraljevsko vijeće, službeno tijelo sastavljeno od kraljičinih savjetnika.

U dosad najodvažnijem potezu da izvuče zemlju iz EU-a sa ili bez sporazuma, Johnson je najavio da će obraćanje kraljice, koje se tradicionalno smatra službenim otvaranjem nove parlamentarne sezone, zakazati za 14. listopada, što znači da zastupnički dom dotad ne bi radio.

Kraljica je pristala na taj datum, de facto suspendirajući parlament od sredine rujna na mjesec dana. Bijesni oporben čelnici i u pismu kraljici izrazili su svoje neslaganje i zatražili da ih primi, prijeteći uvlačenjem britanskog 93-godišnjeg monarha u ustavnu krizu.

Upitan pokušava li na taj način blokirati političare koji žele odgoditi izlazak Britanije iz EU-a, Johnson je novinarima rekao da je to “apsolutno netočno”. Suspenzija parlamenta izazvala je pomutnju na političkoj sceni, samo nekoliko tjedana uoči jedne od povijesno najspornijih odluka u povijesti zemlje. Uz to je povećala i izglede da se u parlamentu glasa o povjerenju Johnsonu, što bi moglo dovesti do novih izbora.

Vijest je izazvala oštar pad funte. Engleska crkva je objavila da bi kaotični Brexit pogodio siromašne i ne bi doveo do pomirbe podijeljene zemlje. Američki predsjednik DOnald Trump napisao je na Twitteru: “Bilo bi jako teško da Jeremy Corbyn, čelnik Laburističke stranke, traži glasanje o povjerenju novome premijeru Borisu Johnsonu, osobito u svjetlu činjenice da je Boris upravo ono što je Britanija tražila i dokazat će da je ‘velik’!. Volim Veliku Britaniju”.

Johnson obećava da će se Brexit dogoditi 31. listopada, sa ili bez dogovora s Bruxellesom. Njegovim najnovijim potezom parlamentu bi se ograničilo vrijeme za sprječavanje ‘tvrdog’ Brexita, a na njega se odlučio dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odgodi Brexit.

Uz samo jedan glas koji mu osigurava većinu u parlamentu sa 650 zastupnika, članovi njegovih konzervativaca koji se protive izlasku bez sporazuma moraju odlučiti na čijoj su strani. Predsjednik parlamenta John Barlow, moćni političar koji je dosad pokazao da je spreman prekršiti ustaljena proceduralna pravila kako bi omogućio raspravu o Brexitu, smatra “posve jasnim” da je cilj Johnosnova poteza ograničiti raspravu.

Philip Hammond, član Johnsonove stranke i bivši ministar financija koji je obećao da će spriječiti neuređen Brexit, nazvao je “ustavnom sramotom” slučaj kada vlada ne bi odgovarala parlamentu.

You may also like

0 comments