Home Europska unija Kraljica: Kinezi su nepristojni

Kraljica: Kinezi su nepristojni

by Agencije

Indiskretna kamera zabilježila je kako britanska kraljica izjavljuje u utorak na primanju da su kineski dužnosnici nedavno u Britaniji bili “jako nepristojni”, nekoliko sati nakon gafa Davida Camerona glede korumpiranosti Nigerije i Afganistana.

Elizabeta II. razgovarala je s Lucy D’Orsi, dužnosnicom londonske policije, koja je opisivala poteškoće s kojima se susretala prigodom državničkog posjeta kineskog predsjednika Xin Jingpinga u listopadu. Kad je kraljici rečeno da je Lucy D’Orsi nadgledala sigurnost za posjeta kineskog predsjednika, kraljica je odgovorila: “Ma niste valjda”. “Ne znam jeste li znali ali to su bili vrlo izazovni trenuci za mene”, dodala je policijska dužnosnica na što je kraljica odgovorila potvrdno.

Nastavljajući opisivati događaje, policajka je izvijestila o tome kako su kineski dužnosnici otišli sa susreta s Barbarom Woodward, britanskom veleposlanicom u Kini, prokomentiravši da je njihov posjet završen. “Bili su jako nepristojni s veleposlanicom”, kazala je potom kraljica. Glasnogovornik kraljevske palače odbio je komentirati “privatne razgovore kraljice” koji su se odvijali na događaju organiziranom povodom proslave njezina 90. rođendana.

Londonska policija je također objavila da ne namjerava komentirati taj “privatni razgovor”. Zasad nema službene kineske reakcije. Međutim, kad su kraljičine riječi emitirane na tv postaji BBC World, emisija je u Kini prekinuta. Ranije u utorak Cameron je uhvaćen kada je okvalificirao Nigeriju i Afganistan, čiji mu čelnici stižu u goste na summit protiv korupcije u četvrtak, kao “dvije vjerojatno najkorumpiranije države na svijetu”. To je rekao kraljici u Buckinghamskoj palači, također na svečanosti povodom njezina rođendana što su uhvatile kamere.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari rekao je da je duboko šokiran Cameronovom izjavom i da je britanski premijer vjerojatno mislio na probleme u Nigeriji prije njegova dolaska na vlast.

Related Posts