Kralj i političke stranke protiv panike uzrokovane migrantima

Nizozemski kralj i politički dužnosnici u srijedu su pozvali Nizozemce da ostanu mirno osuđujući prijetnje i druga zastrašivanja dok prihvat tisuća migranata izaziva sve više napetosti. “Jadna je sloboda ako su svakog sata tijekom dana potrebne mjere sigurnosti”, pišu u otvorenom pismu šefovi 11 nizozemskih političkih stranaka zastupljenih u parlamentu, među kojima je populistička protuislamistička stranka Geerta Wildersa.

Političari tvrde da razumiju emocije povezane s tom raspravom, ali pozivaju Nizozemce da ne miješaju prijetnje i argumente. “Pustite druge da se izjasne, čak i ako se nimalo s njima ne slažete”, dodaju liberal Halbe Zijlstra, laburist Diederik Samson i ekolog Jesse Klaver.

Posljednjih tjedana se nekoliko informativnih sastanaka o prihvatu izbjeglica pretvorilo u nimalo konstrukitvna nadvikivanja i ponekad razmjene uvreda. U utorak navečer je jedan sastanak odgođen u malom gradu Herlingern nakon što je potvrđeno da članovi Nizozemske unije za narod žele sudjelovati u raspravi. Ta manjinska krajnje desno orijentirana skupina (NVU) traži zatvaranje granica za sve migrante. U drugom mjestu zapaljen je automobil mjesnog zastupnika, a liberl Halbe Zijlstra je dobio prijeteće pismo. Još nije potvrđeno jesu li ta dva incidenta povezana s debatom o izbjeglicama.

Kralj Willem-Alexander, koji je u državnom posjetu Kini, također je rekao da je zabrinut za svoju zemlju i pozvao je na mir: “Nizozemska je zemlja u kojoj se razgovara, a ne zemlja u kojoj se sukobaljava”, rekao je. Nizozemska se priprema u 2015. primiti oko 60.000 tražiteja azila, uz dodatnih 3000 molbi tjedno.

You may also like